Tom Verkuijl (rechts) naast zijn vrouw Martha.
Tom Verkuijl (rechts) naast zijn vrouw Martha. Foto: Eigen foto

Oud-Biddinghuizenaren krijgen cheque voor uitbreiding Senegalese school

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Tom en Martha Verkuijl, twee voormalige inwoners van Biddinghuizen, hebben onlangs een cheque ontvangen voor hun werk in Senegal. Daar hebben de twee de leiding over de uitbreiding van een school en daarvoor besloot Odd Fellows Boekenwinkel uit Dronten een bedrag van 1500 euro te doneren. 

De twee waren in juni weer even in Nederland voor het huwelijk van hun zoon en voordat ze teruggingen naar hun woonplaats in Frankrijk kregen ze de cheque overhandigd. De opbrengst uit de door vrijwilligers gerunde tweedehands boekenwinkel in het winkelcentrum in Dronten gaat helemaal naar goede doelen. Doelen die geen andere subsidie krijgen en waarbij mensen zich inzetten om de wereld mooier of beter te maken. Een omschrijving die goed past bij Tom en Martha, want zij helpen al sinds jaar en dag andere mensen, ook destijds op hun boerderij in Biddinghuizen.

“Zelf hebben we het goed en dat willen we graag delen”, vertelt Martha. “Ik help liever mensen dan dat ik nieuwe kleren koop. Met oude plunje aan red ik me ook prima”, lacht ze. Het stel reist graag en hielp eerder al mee met het bouwen van een school in Mali. “Toen we in Mali reisden, werden we gegidst door de jeugd”, vertelt Tom. “’Moeten jullie niet naar school’, vroegen we aan hen, maar er bleek geen school te zijn in de steenwoestijn waar ze waren.” Daarop besloot Martha geld in te zamelen en bouwde zo een schooltje met drie klassen en drie leraren.

Senegal

In 2007 kochten de twee een huis in Senegal en ook daar hielpen ze mee om het onderwijs te ontwikkelen. Met hun fietsen waren Tom en Martha al snel een bezienswaardigheid en zo leerden ze ook een leraar kennen. Hij huurde bij zijn zwager een huisje en maakte er twee kleine klassen. Van 15 leerlingen werden het er al rap 85 en dus vroeg de onderwijsinspectie in Senegal om nog meer ruimte. Tom en Martha namen begeleiding van de bouw op zich en met de cheque van de boekwinkel kan al het hout- en timmerwerk in het gebouw worden gerealiseerd.

Buiten het regenseizoen om zijn de twee oud-inwoners van Biddinghuizen vaak in Senegal. “Het zijn expressieve mensen, met veel joy de vivre“, vertelt Martha, “Ze dansen graag, al hebben ze niets. Op het schooltje zitten kinderen van allerlei geloven en ze vieren elkaars feesten, bijvoorbeeld het kerstfeest. Het is een voorbeeld voor de wereld en e´e´n van de redenen waarom we er graag zijn. Je krijgt er echt ongelooflijk veel voor terug.” 

Henk Noome
Henk Noome volgt Maarten Vrolijk op als voorzitter Hospice Dronten 8 uur geleden
Vliegersmonument op het Meerpaalplein.
Wat is er zondag te doen? Bevrijdingsdag, gamefestival, bingo, Ketelmeer op tv 9 uur geleden
Een typische setting voor 'Gluren bij de Buren'.
Podiumkunst bij de Drontenaren thuis: "Variërend van een coverband tot rock" 9 uur geleden