Afbeelding
Foto: ©maartenheijenk.nl

Wie er bezig zijn in dorpsbos Swifterbant? Ontdek het zelf

Algemeen

SWIFTERBANT - Er wordt iedere maand hard gewerkt in het dorpsbos van Swifterbant, maar wie zijn toch die fanatiekelingen? Op maandag 19 september van 13.00 tot 16.00 uur kun je dat zelf ontdekken tijdens een open middag van Landschapsbeheer Flevoland. 

In het dorpsbos, bij de Bloemenwijk in Swifterbant, zijn de vrijwilligers actief met kleinschalige natuurwerkzaamheden. Lekker bezig, iedereen in zijn eigen tempo, genieten van de natuur en van de gezelligheid onderling. Het gereedschap, handschoenen, koffie en koek worden ook nog eens verzorgd. 

Kikkers en padden

Op dit moment wordt er gewerkt aan de poel. De vrijwilligers gaan met (lies)laarzen, waadpak en speciale slootzeis aan de slag om het riet en andere begroeiing te verwijderen. “Zo wordt voorkomen dat de poel dichtgroeit, waardoor hij niet meer geschikt zou zijn voor kikkers en padden, die hier hun eieren leggen. Alleen wanneer er weinig begroeiing is, zal in het voorjaar het water snel door de zon kunnen opwarmen, wat noodzakelijk is voor de ontwikkeling van kikkerdril tot kikkervisjes. En nu in september jagen er op mooie dagen nog veel grote libellen boven en rond de poel”, meldt het Landschapsbeheer. 

Mochten er genoeg handjes zijn, dan wordt er rond de poel ook nog gemaaid met de zeis. Doel is om een meer gevarieerdere vegetatie te krijgen, gunstig voor vogels en insecten. “Met het gras worden broeihopen gemaakt. In Swifterbant maken daar vooral kleine zoogdieren gebruik van. In de wintermaanden ligt de focus vaak meer op het snoeien van de bosrand, met deze takken worden dan bijvoorbeeld takkenrillen gemaakt.”

Open middag

Om dit alles te bekijken houdt Landschapsbeheer Flevoland maandag een open middag. “Vele handen maken licht werk, maar genieten van de natuur en de gezelligheid onderling is het belangrijkste. U hoeft geen groene vingers te hebben!”, laat het Landschapsbeheer nog weten. Aanmelden is wel even nodig en kan door te mailen naar boer@landschapsbeheer.net. Dat mailadres is ook beschikbaar voor vragen. 

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 19 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 20 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 20 uur geleden