Afbeelding
Foto: CBS

WOZ-waarde stijgt in Dronten met gemiddeld 19,4%; ruim boven het landelijke cijfer

Algemeen

DRONTEN - De gemiddelde WOZ-waarde van een woning is dit jaar in de gemeente Dronten met 19.4% gestegen. Dat is ruim boven het landelijke gemiddelde van 16,4 procent. In Flevoland is de stijging alleen in de gemeente Lelystad hoger.

Persbericht CBS:

Op 1 januari 2023 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 369 duizend euro. Dat is 16,4 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. De WOZ-waarde steeg het meest in de gemeente Lelystad. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De WOZ-waarde voor 2023 is de door de gemeenten vastgestelde marktwaarde van alle woningen per 1 januari 2022. De WOZ-waarde wordt door de overheid gebruikt om de hoogte van een aantal belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendzaakbelasting (OZB), inkomstenbelasting en waterschapsbelasting. 

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Dit komt doordat woningen voor de WOZ in 2023 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van een jaar eerder, dus 1 januari 2022. Hierbij gebruiken gemeenten onder andere de transactieprijzen van verkochte woningen. Ten opzichte van januari 2021 waren de verkoopprijzen van koopwoningen ruim 20 procent hoger. De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen na 1 januari 2022 is nog niet in de huidige WOZ-waarde meegenomen. De transactieprijzen van koopwoningen waren in januari 2023 ruim 1 procent hoger dan in januari 2022. 

De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen en WOZ-waarde zijn niet één op één vergelijkbaar. Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen zorgt voor een hogere WOZ-waarde. Meestal hebben nieuwbouwwoningen een hogere WOZ-waarde dan de woningen die verdwijnen door sloop.

Lelystad 

In de gemeente Lelystad steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 26,3 procent relatief het sterkst. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar 327 duizend euro per woning. In de provincie Flevoland steeg daardoor de gemiddelde WOZ-waarde het sterkst van alle provincies met 19,2 procent tot 348 duizend euro per woning. Van de vier grote steden nam de gemiddelde WOZ-waarde in Amsterdam met 19,1 procent het sterkst toe, gevolgd door de gemeente Utrecht met 17,6 procent. 

Bloemendaal 

In de gemeente Bloemendaal hebben woningen met 932 duizend euro gemiddeld de hoogste WOZ-waarde van Nederland, in Pekela de laagste (194 duizend euro). Noord-Holland heeft de hoogste gemiddelde WOZ-waarde van alle provincies (461 duizend euro). De provincie Groningen met 268 duizend euro juist de laagste.


CBS

De heer en mevrouw Kollen kregen huisbezoek aan de Cultuursingel in Biddinghuizen.
400 OFW-huurders melden zich aan voor huisbezoek: "Werken aan een thuisgevoel" 11 uur geleden
Popkoor Unlimited Sound Dronten
Wat is er vrijdag te doen? IVN, De Schakel, Dorcas, Maris Sonores, theatershows 11 uur geleden
Thim Verhoeven neemt na tien jaar afscheid van Swift'64 1.
Zinderend slot bij Asv Dronten, afscheid bij Swift'64, titelstrijd bij BAS 12 uur geleden