,,Talloze evenementen werden in Nederland afgelast maar de Kerstloop ging door”

Algemeen

DRONTEN - De Kerstloop is ter ziele. Het was met op het hoogtepunt 2.200 deelnemers één van de grootste sportevenementen in Dronten. Voorzitter Allert Everts zette samen met zijn mede-organisatoren de geschiedenis van de Kerstloop op een rijtje:

Mooie geschiedenis

De Kerstloop kent een mooie geschiedenis en heeft zijn plekje in Dronten en verre omgeving gevonden. De eerste Kerstloop vond plaats op de laatste zaterdag voor kerst in 1989. 

Het parcours liep over het fietspad van de West richting de rotonde en daarna rechtsaf langs het kanaal terug, achter sporthal ‘t Dok langs via een keerlus terug naar de finish voor het Almere college. Er werden 7 ronden van 3 km gelopen. De winnaar was Hans ter Heerdt in 1.17.30 uur. Er waren 140 deelnemers die als herinnering een banketstaaf kregen die speciaal met logo voor de kerstloop was gebakken. 

De daaropvolgende jaren werd de Kerstloop langzaam steeds groter. Ook gedenkwaardig was de wedstrijd bij de vrouwen in 1998. Irma Heeren liep lange tijd onder het Nederlands record van Carla Beurskens en kwam uiteindelijk uit op een tijd van 1.10.44. In 2006 wint Jeroen van Damme voor de 5e maal de Kerstloop, vanaf dat jaar krijgt hij de titel “Mister Dronten”. 

Veel kou

De jaren daarna wordt de halve marathon bij de mannen beheerst door Noord-Afrikaanse atleten, waaronder Najim el Qady, hij won in 2008 en 2009. De aflevering van 2009 gaat overigens de geschiedenis in als de koudste Kerstloop tot nu toe. Waar de donderdag voorafgaand aan de wedstrijd een heuse sneeuwstorm woedde met op sommige plaatsen meer dan een meter sneeuw, ging de organisatie, in samenwerking met de gemeente Dronten, op vrijdag met man en macht aan het werk om de route sneeuwvrij te maken. 

Vrijdagnacht vroor het meer dan 10 graden, maar gelukkig viel er ditmaal geen sneeuw. Zaterdagmorgen gingen tientallen vrijwilligers in de kou op weg om het parcours op te bouwen. ‘s Middags om 13.00 uur stonden bij min 7 graden, 1300(!) atleten aan de start van deze koudste Kerstloop ooit. 

Talloze evenementen werden die dag in Nederland afgelast maar de Kerstloop ging door! Ondanks de zware omstandigheden werd goed gepresteerd. Opzienbarend was de prestatie Nederlands kampioene Ilse Pol, zij won bij de dames in een geweldige tijd van 1.13.10 en verbeterde daarmee haar persoonlijke record op de halve marathon. 

Opgelucht

Ook in 2010 was er hevige sneeuwval tot de avond voor de wedstrijd. De organisatie van de Kerstloop was dan ook opgelucht toen om 13.00 uur het startschot klonk en de 1400 lopers bij min 10! graden van start gingen. De Kerstloop was die gedenkwaardige 18e december 2010 het enige buiten-sportevenement in Nederland dat doorging, verder was alles afgelast! 

Het slechte weer had ook zijn keerzijde: doordat Schiphol gesloten was voor alle luchtverkeer was het deelnemersveld behoorlijk uitgedund: atleten, die mee zouden doen aan de Kerstloop, stonden vast op de luchthavens van Dublin, Barcelona en Casablanca. Toch keek Dronten terug op een mooie dag met vele sfeervolle beelden van lopers in een besneeuwd landschap.

2017

In dit jaar werd de kerstloop voor het eerst op zondag georganiseerd. Met deze verschuiving kwam de organisatie de wens van veel winkeliers tegemoet. Blijkbaar gaf deze aanpassing de atleten inspiratie want het bijna 20 jaar oude wedstrijdrecord bij de vrouwen op naam van Irma Heeren werd door Naom  Jebet verbeterd naar 1:09:01!

32 edities

Gedurende de vele edities zijn er mooie wedstrijden geweest waarbij het parcours wel eens wijzigde. Zo heeft er enkele jaren lang een mooi parcours van 10 km gelegen dat de lopers langs de Van Der Hamlaan voerde. In 2022, na 2 jaar geen Kerstloop vanwege de coronapandemie, was een grote wens van de organisatie in vervulling gegaan met een start- en finish locatie op het Meerpaalplein. 

Het aantal lopers was enkele jaren terug nog rond de 1600. Tijdens deze, weer zeer koude editie bereikten ongeveer 1000 lopers de finish. Ook nu weer met mooie resultaten. Bij de mannen liep Max Polak in 2022 een tijd van 105,52 op de halve marathon. 

Diverse doelgroepen

In 2004 wordt snelwandelen toegevoegd aan het programma. De snelwandelaars lopen een officiële wedstrijd over 10 km met jury en alles wat daarbij hoort. Dat leidt soms tot komische taferelen, er zijn namelijk hardlopers die er “moeite” mee hebben te worden ingehaald door een snelwandelaar. De snelste atleten leggen de 10 km af binnen de 50 minuten! Helaas was er enkele jaren later te weinig belangstelling om dit voort te zetten. 

In 2007 is er voor het eerst een heuse 1km wedstrijd voor de kinderen/jeugd van 9 tot 13 jaar. Voor de jongere kinderen was de kidsrun. Zij lopen in verschillende leeftijdscategorieën waarbij zelfs de winnaar bij de jongsten (4 jaar!) de kilometer aflegt binnen 6 minuten. In 2022 wordt dit uitgebreid met de 1,5 km voor de “oudere” groepen (vanaf 9 jaar). 

In het jubileumjaar 2018 en in 2019 was er tevens een bedrijvenloop. Dit initiatief werd enthousiast ontvangen. Ondanks een leuk aantal deelnemende bedrijven kon dit door gebrek aan organisatiecapaciteit geen vervolg krijgen. 

Naast de vele wedstrijdlopers konden ook en vooral veel recreanten genieten van een mooi parcours. De leeftijden van alle lopers varieerden tussen de 2 en 89 jaar. De oudste loopster deed in 2019 mee aan de 10 km en liep deze net binnen het uur!

Vrijwilligers

Dit alles werd gesteund door de inzet van honderden vrijwilligers. Per editie waren er ongeveer 120 tot 150 in zeer verschillende rollen nodig. Veel Drontenaren genoten zodoende onder meer als parcoursinrichter, verkeersregelaar, wedstrijdsecretariaat, keuken, fotograaf, inschrijfbureau of begeleider bij start, prijsuitreiking etc. etc. 

Sponsoren

Door de jaren heen waren veel sponsoren betrokken bij de kerstloop. Zonder de gulle gave of materiële ondersteuning kan een dergelijk groots evenement niet van de grond komen.  Met name de “afstandssponsoren” hebben royaal bijgedragen en daarmee ons succes mogelijk gemaakt. We zijn alle sponsoren dankbaar voor hun bijdrage en vermelden de actuele sponsoren graag nog een keer bij dit artikel.

Toekomst

De Atletiek Vereniging Flevo Delta biedt haar leden telkens weer nieuwe uitdagingen op sportief gebied. Tegelijkertijd vergt het organiseren van evenementen vaak een extra inspanning. Zoals veel verenigingen ligt hier de grootste uitdaging. Hopelijk mogen we in Dronten snel weer genieten van een mooie sportief (loop)evenement als de Kerstloop.

Kerstloop

Coloradokever
Fieldworkers uit Biddinghuizen wint Europese prijs met bestrijding van kevers 20 uur geleden
Asv Dronten kan zich plaatsen voor de nacompetitie.
Agenda zaterdag: Time Bandits, voetbal, tegelactie, kunstmarkt, kleine huisjes 21 uur geleden
Gedeputeerden Jan de Reus van Flevoland (links) bij de opening van de Roggebotbrug in 2023.
Miscommunicatie tussen provincie en project Roggebot over afsluiting Hanzeweg 21 uur geleden