Studentenhuisvesting op de campus in Dronten.
Studentenhuisvesting op de campus in Dronten. Archieffoto: ©maartenheijenk

USRA bezorgd over geheime deal Dronten-noord: Steeds meer studenten haken af

Algemeen de regt

DRONTEN - Volgens USRA haken steeds meer studenten af vanwege gebrek aan huisvesting in Dronten. Dat schrijft schrijft de studentenvereniging in een brief aan B en W en de gemeenteraad, “Staat de positie van Aeres Hogeschool op het spel? Niet van vandaag op morgen, maar wel op termijn.”

Aanleiding voor de brief is de geheime deal van de gemeente Dronten met de familie De Regt, eigenaar van studentenwoningen in Dronten-noord. Door deze overeenkomst verdwijnen er dertien studentenwoningen in deze wijk. Boven de brief staat met grote letters: “Is Dronten nog wel blij met haar Hogeschool?”

De brief van USRA aan de gemeente Dronten (letterlijk):

Aeres Hogeschool is al bijna 60 jaar onlosmakelijk verbonden met Dronten. Ooit verhuisde de opleiding van Ede naar Dronten vanwege de ruimte en het agrarisch karakter van de gemeente.

De opleiding is uniek in Nederland en Europa en heeft grote (internationale) aantrekkingskracht op jonge ambitieuze studenten. Potentie¨le bedrijfsopvolgers in de agrarische sector kiezen voor de opleiding in Dronten vanwege de kwaliteit van het onderwijs, de persoonlijke begeleiding en vorming en vanwege de combinatie van theorie en praktijk. Maar ook vanwege de loop gemoedelijke landelijke sfeer.

Dronten en Aeres Hogeschool zijn met elkaar vergroeid. Zo sterk zelfs dat oud studenten het nooit hebben over hun studie aan Aeres Hogeschool, maar over hun studententijd in Dronten. Die is voor velen onvergetelijk vanwege de hechte vriendschappen die zijn gevormd.

Thuis in Dronten

Studeren in Dronten betekent ook dat studenten hun vertrouwde huiselijke omgeving loslaten en inwoner van Dronten worden. Zo’n 40 jaar geleden ontstonden de eerste studentenhuizen.

Naarmate de school groeide (tot nu zelfs e´e´n van de grootste werkgevers in gemeente Dronten), nam ook het aantal studentenhuizen toe. Naast de positieve reuring die dit in de samenleving gaf, was er ook sprake van overlast.

De laatste tien jaar is er vanuit studentenvereniging USRA een actief beleid gevoerd om die overlast pro-actief de kop in te drukken door studenten te wijzen op hun verantwoordelijkheid e´n ze te stimuleren de verbinding te blijven zoeken met omwonenden. Met succes! De afgelopen vijf jaar is er geen klacht bekend. 

Navraag bij gemeente Dronten heeft eveneens geen relevante informatie opgeleverd waaruit blijkt dat studentenhuizen structureel tot overlast zijn. In gesprekken met beleidsmedewerkers van gemeente Dronten en met de wethouder is dit ook bevestigd.

Studenten zijn een verrijking

Gemeente Dronten is erg trots op haar positie als ‘agrarische gemeente’, en in het verlengde daarvan op haar agrarisch onderwijs. In haar beleidsvisie die is vastgesteld aangaande studenthuisvesting in 2020 schrijft ze:

“Aeres Hogeschool is belangrijk voor de werkgelegenheid en economie in Dronten. Daarbij zijn studenten een verrijking voor de gemeente. Goede studentenhuisvesting is nodig om continui¨teit van de hogeschool te kunnen waarborgen en haar groeiambities te kunnen realiseren. Uitgangspunt is dat de uitwonende studenten van de Aeres Hogeschool in de kern van Dronten wonen”

Laatste vijf jaar geen overlast

Huisvesting van studenten, en vrijwel uitsluitend de overlast die dit soms tot gevolg heeft, is een item dat de laatste jaren bij herhaling terugkomt op de politieke agenda. Tijdens een verkiezingsmiddag die USRA in 2022 organiseerde over het onderwerp werd, door de kandidaat raadsleden unaniem vastgesteld: “Wij hebben in het verleden te veel gesproken over problemen en te weinig met studenten over de oplossingen.”

Hoewel er geen sprake is van structurele meldingen van overlast, heeft gemeente Dronten toch gemeend actie te moeten ondernemen om de mogelijkheden voor studentenhuizen te beperken.

Voor Dronten Noord ligt er nu zelfs een voorstel om 13 studentenhuizen uit te bannen. Dit gaat om woonruimte voor meer dan 80 studenten. Met de eigenaar/verhuurder van de betreffende woningen wil gemeente Dronten een deal sluiten die het gefaseerd opheffen van de studentenhuizen mogelijk maakt.

De deal is mede interessant is voor gemeente Dronten doordat de betreffende ondernemer de ruimte krijgt om grootschalige huisvesting voor arbeidsmigranten te realiseren e´n ook nog eens extra landbouwgrond in erfpacht krijgt. Het probleem van aanhoudende discussies met omwonenden over de huisvesting van arbeidsmigranten lijkt hiermee opgelost. Maar mag dat ten koste gaan van de belangen van 80 studenten?

USRA biedt helpende hand

Sinds 2019 is er geen nieuwe studentenhuisvesting meer gerealiseerd in Dronten, terwijl er toen al een groot tekort was. Dit tekort is de afgelopen jaren toegenomen, mede door de groei van de Aeres Hogeschool Dronten en de geleidelijke afname van het aantal huisvestingsplaatsen voor studenten. 

De afgelopen jaren haken steeds meer studenten af en kiezen vanwege gebrek aan huisvesting, voor een andere opleiding. Staat de positie van Aeres Hogeschool op het spel? Niet van vandaag op morgen, maar wel op termijn.

De Huisvestingcommissie van USRA wil graag de stem van studenten vertegenwoordigen en daarmee participeren in het werken aan oplossingen voor de genoemde problemen. Onze zorg over de toekomst van studentenhuisvesting in Dronten is groot.

Graag bieden wij via deze weg ondersteuning aan om verantwoordelijke huisvesting te behouden. In het belang van de studenten, de opleiding maar vooral ook in het belang van Dronten.

Als u contact met ons op wilt nemen is dit mogelijk via ons mailadres: huisvestingscommissie@usra.nl.

Henk Noome
Henk Noome volgt Maarten Vrolijk op als voorzitter Hospice Dronten 20 uur geleden
Vliegersmonument op het Meerpaalplein.
Wat is er zondag te doen? Bevrijdingsdag, gamefestival, bingo, Ketelmeer op tv 21 uur geleden
Een typische setting voor 'Gluren bij de Buren'.
Podiumkunst bij de Drontenaren thuis: "Variërend van een coverband tot rock" 21 uur geleden