Afbeelding
Foto: Defence-Imagery

Dubbel en Dwars Dronten | Ruimte voor Defensie: Een spannende tijd

Algemeen Dubbel en Dwars Dronten Ruimte voor Defensie

Defensie heeft meer ruimte nodig. De komende jaren moeten er verspreid over het land tientallen militaire locaties bij komen. Het ministerie heeft voorkeurslocaties aangewezen, maar de grond is schaars en niet iedere gemeente zit te wachten op laagvliegende helikopters en trainingslocaties met explosieven.

Vooral de gemeente Dronten is voor Defensie een populaire plek voor beoogde militaire locaties. Het gaat dan naast ruimte voor laagvliegende helikopters bij het Ketelmeer ook om een kazerne in Biddinghuizen. Plus een munitieopslag en een oefenterrein met explosieven.

Natuurorganisaties maken zich grote zorgen over de extra plekken die er moeten komen en waar helikopters laag mogen vliegen. Yvonne de Hilster, natuurbeheerder in Flevoland, zegt dat die plannen een ramp zouden betekenen voor de vogels in het gebied. ā€œNatuurgebied Schokland, aan het Ketelmeer, is Unesco Werelderfgoed. Daar zijn plannen voor laagvliegen, terwijl dat ook een vogelgebied is met heel veel weidevogels. Wij kunnen dat gewoon niet met elkaar rijmen.ā€ 

Onze burgemeester zegt de plannen niet op voorhand tegen te willen houden, maar hij zet er wel zijn vraagtekens bij. ā€œHeel Nederland denkt eigenlijk altijd dat hier veel ruimte is, maar die is ook hier schaars. Ik zie de noden van de samenleving, ook landelijk, maar je moet met elkaar in gesprek blijven.ā€ (NOS)

Na de zomer kiest het kabinet echt waar wat moet gaan komen. Dat wordt dus voor Dronten een spannende tijd.

Hans Dorreboom

Dubbel en Dwars Dronten