Lancaster
Lancaster Foto: H.W. van Boeijen

Dodenherdenking in Dronten: Geen Lancaster, wel Harvard en Edambusters

Algemeen

DRONTEN - De Britse Lancaster vliegt dit jaar op 4 mei niet over het Meerpaalplein. Wel passeert kort na acht uur een Harvard, een oud trainingsvliegtuig van de luchtmacht. Rond 20:20 uur vliegen de Edambusters over.

De Lancaster is een welkome gast op 4 mei in Dronten. De viermotorige zware bommenwerper brengt tijdens de dodenherdenking regelmatig een eerbetoon aan tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen bemanningen.

Vorig jaar was het toestel van de Royal Air Force Battle of Britain Memorial Flight verhinderd vanwege de kroning van King Charles op de volgende dag. Ook dit jaar moet Dronten het zonder doen.

Tom van der Meulen

In plaats van de Lancaster komt dit jaar Tom van der Meulen naar Dronten. Hij is eigenaar van een vliegbedrijf uit Oostwold in Groningen. Daar heeft hij een kleinschalig museum met een collectie vliegend en rijdend erfgoed, vooral uit de Tweede Wereldoorlog. De Harvard is onderdeel van die collectie.

De Edambusters is een groep die met sportvliegtuigen in formatie overvliegt tijdens dodenherdenkingen. Het is de Nederlandse tak van the Royal Air Forces Association (RAFA). Dit liefdadigheidsfonds zorgt voor voormalige Britse Royal Air Force vliegers en hun familie.