Afbeelding
Foto: Frauke Riether

In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen ‘in de pijplijn’

Algemeen

DRONTEN - In de gemeente Dronten zaten eind 2023 in verhouding veel woningen in de pijplijn. Het gaat om 2,46 procent van de voorraad aan woningen. Dat is beduidend meer dan in Lelystad (1,01%) en Zeewolde (1,76%), maar minder dan in Almere (3,37%).

Aan het eind van 2023 zaten over heel Nederland ruim 177 duizend woningen in de pijplijn om gebouwd te worden. Dat waren bijna 58 duizend woningen meer dan aan het eind van 2015. Dit is een toename van 48 procent. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers over de dynamiek van de woningbouw van het CBS.

Voor woningen in de pijplijn geldt dat een vergunning is verleend om te gaan bouwen of dat de bouw van de woning reeds gaande is, maar dat de woning nog niet is opgeleverd. 

Amsterdam

Amsterdam heeft met bijna 22 duizend woningen verreweg de meeste woningen in de pijplijn van alle gemeenten in Nederland. Daarna volgen Den Haag (10 duizend) en Rotterdam en Utrecht (beide 9 duizend).

In Zoeterwoude zaten in verhouding de meeste woningen in de pijplijn ten opzichte van de woningvoorraad. Er zijn voor 10,7 procent van de woningvoorraad aan woningen in de pijplijn in deze gemeente. Daarna volgde Ouder-Amstel, waar meer dan 8 procent van de woningen ten opzichte van de woningvoorraad in de pijplijn zaten. In de noordelijke provincies en in Limburg zaten relatief gezien de minste woningen in de pijplijn.