Als de burgers beter scheiden, gaat de afvalstoffenheffing naar beneden
Als de burgers beter scheiden, gaat de afvalstoffenheffing naar beneden brugmedia.nl

Als de burgers beter scheiden, gaat de afvalstoffenheffing naar beneden

Algemeen

DRONTEN - Het college van B en W wil de afvalstoffenheffing in 2016 in principe met 1,4% verhogen. Wethouder Ton van Amerongen van Financiën doet echter ook een belofte: als de inwoners beter hun best doen bij het scheiden van afval, hoeven ze minder te betalen.

Momenteel bedragen de tarieven voor de afvalstoffenheffing per huishouden ? 241,20 (woonkernen) of ? 213,60 (buitengebied). B en W willen dat bedrag in principe met 1,4% verhogen, maar wethouder Van Amerongen laat eerst uitrekenen wat de gemeente precies kwijt is aan afvalverwerking.

Compensatie voor rioolheffing

Mochten de inwoners hun afval beter gaan scheiden, dan wordt de heffing aangepast. ,,Het kan zomaar zijn dat er straks bij de berekening van de èchte tarieven een correctie komt, waardoor we helemaal geen stijging hoeven door te voeren. Dat is nog niet zeker, maar dat hebben we ook de afgelopen jaren steeds gedaan.'' Van Amerongen ziet dit als een compensatie voor de extra verhoging van de rioolheffing.

Driekwart van het afval

De gemeente heeft zich verplicht om in 2020 driekwart van het afval gescheiden aan te leveren. Voor het zover is, moet er in Dronten nog wel wat gebeuren. De gemeente heeft het afval recentelijk laten analyseren. ,,En daarbij zien we dat er per persoon toch nog 100 kilogram per jaar extra kan worden gescheiden'', aldus de wethouder.

Recentelijk hebben alle inwoners een brief van de gemeente ontvangen, waarin per wijk is aangegeven hoe de stand van zaken is bij het scheiden van afval.