Wandelpaden over boerenland in de regio rond Dronten
Wandelpaden over boerenland in de regio rond Dronten brugmedia.nl

Wandelpaden over boerenland in de regio rond Dronten

Cultuur

DRONTEN - Onder de noemer 'Op de kuierlatten' zijn in Flevoland veertien wandelroutes over boerenland uitgezet. De helft daarvan ligt in Oostelijk Flevoland.

Persbericht Landschapsbeheer Flevoland:

,,Onder de noemer 'Op de kuierlatten' zijn in Flevoland veertien verrassende wandelroutes over boerenland uitgezet. Zeven daarvan vindt u in Oostelijk Flevoland. Soms over het weiland van melkveehouders, soms over de akkers van akkerbouwers, soms een combinatie daarvan. Hoe verschillend de wandelingen ook zijn, ze garanderen allen een ongekende natuurbeleving en bewijzen dat landbouw, natuur en cultuur bijzonder goed samengaan.

Het Stobbenpad betekent wandelen over een afwisselende route op de grens van akkers en het bos. Over de akkers heeft u een mooi, weids uitzicht richting Dronten. Het bos biedt een afwisseling van loof- en naaldbomen, waar een grote variatie aan vogels en kleine zoogdieren voedsel en nestgelegenheid vindt.

Het Rivierduinpad loopt over groenstroken die de vroegere oevers van de IJsseldelta markeren. Dat hier blijkens de opgegraven resten van de Swifterbantcultuur vroeger de eerste boeren leefden, geeft een bijzonder cachet aan het pad. Ook qua natuur is het Rivierduinpad méér dan de moeite waard. Lopend door een golvend landschap vindt u op het Gaospad hoogte en laagte, wind en luwte, koude en warmte, rust en dynamiek. Meerdere heuvels met hun eigen flora en fauna accentueren deze verschillen.

Het Wisentpad kent twee varianten. Op beide routes, die u overigens ook aaneengesloten kunt wandelen (ca. 9 km) is de kans groot dat u 'werk in uitvoering ziet'. Kenmerkend aan beide routes is óók de variatie. Van bos tot akker, van windmolen tot kas, van dieren tot groente en fruit!
De originele (!) schaftkeet uit de pionierstijd die u in het begin van het Hoeve Vredeveldpad treft, brengt u met enige fantasie terug in de woeste leegte die Flevoland ooit was. Maar daarna loopt u de moderne tijd tegemoet.

Het Knarpad kenmerkt zich door de gevarieerde natuur van weilanden, bos en dijk, van ruimte en beslotenheid. Daarnaast zijn er bijzondere kunstwerken te bewonderen en zijn er vele sportieve mogelijkheden. Er zijn twee routes: één van 5 km en één van 9 km lengte.

In de boomgaard van het Pruimenpotpad vindt u afwisselend appelbomen, walnootbomen en vooral veel pruimenbomen. U passeert de groentetuin en allerlei klein fruit. Net als de winkel wordt de groentetuin gerund door de medewerkers van de zorgboerderij. Terug op het erf kunt u vers fruit en groenten kopen.''

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 21 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 21 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 22 uur geleden