Bestuur Torenbosje wil het allerliefst de boortoren terugplaatsen
Bestuur Torenbosje wil het allerliefst de boortoren terugplaatsen brugmedia.nl

Bestuur Torenbosje wil het allerliefst de boortoren terugplaatsen

Algemeen

DRONTEN - Het Torenbosje, het bos van zeven hectare halverwege Dronten en Elburg, is gisteren officieel geopend. Het bestuur kijkt echter alweer vooruit. Annie Haverkort wil heel graag de tweede en derde fase realiseren. Als het aan haar ligt komt er een speelplaats voor kinderen en staat de oude boortoren over twee of drie jaar weer op zijn oorspronkelijke plaats.

Een jaar geleden ging het beheer van het bosje officieel over in handen van de stichting Projecten Rondom Het Greppelveld. Sindsdien is er veel gebeurd aan de inrichting van het bos, er is een kunstwerk en een picknickplaats gerealiseerd en gisteren onthulden cdk Leen Vermeer en burgemeester Aat de Jonge een informatiepanel.

Uiteindelijk moet het Torenbosje een recreatief aantrekkelijk knooppunt voor fietsers en andere passanten worden. En in de ogen van Annie Haverkort-Cortvriendt moet er daarvoor nog wel wat gebeuren.

Speels terrein voor kinderen

Een speels terrein voor kinderen, dat is de volgende wens van de stichting. ,,We hebben een eerste brainstormsessie gehad en we denken aan een natuurlijke vijver en wat verhogingen, een plek waar kinderen kunnen spelen.'' Die plek moet worden gerealiseerd aan de Elburgse kant van het bos, vlakbij de plaats waar nu een ponyweide is.

Het Torenbosje kent een bewogen historie. Er is in de tweede wereldoorlog een vliegtuig van de RAF neergestort, het dorpje Abbert was er oorspronkelijk gepland en in de jaren zestig is er naar olie geboord.

Boortoren terugplaatsen

De plek waar de boortoren heeft gestaan is volgestort met beton en is nauwelijks meer herkenbaar. De stichting is de boortoren echter niet vergeten. ,,We willen er iets van een boortoren terugplaatsen. Het liefst natuurlijk de oorspronkelijke boortoren en anders bijvoorbeeld een klimtoren voor de kinderen'', aldus Annie Haverkort.

Ze voegt er aan toe dat het heel wat voeten in de aarde heeft: ,,Want als je er een klimtoren van maakt, moet het bijvoorbeeld ook aan allerlei veiligheidseisen voldoen.''

Gesprekken hoopgevend

De gesprekken met Staatsbosbeheer en de andere betrokkenen zijn hoopgevend. ,,We gaan nu een eerste visie maken om te zien of iedereen het ermee eens is. En vervolgens gaan wel geld vragen voor de uitvoering, zien of we subsidie en de benodigde vergunningen kunnen krijgen. Daar zijn we nog wel een paar jaar mee bezig.''