Afbeelding

1.300 bewoners van AZC Dronten zijn vooral gericht op Kampen

Algemeen

DRONTEN - Het asielzoekerscentrum is officieel in Dronten gevestigd en voor formele zaken moeten directie en bewoners naar Dronten. Maar voor het overige is het AZC vooral op Kampen gericht. Er kwamen vandaag tijdens het open huis dan ook meer Kampenaren op bezoek dan Drontenaren.

Vierhonderd bezoekers telde het AZC vandaag tijdens de open dag. Dat er zo veel mensen kwamen kijken was niet gek, want het laatste open huis aan de Vossemeerdijk dateerde alweer van 2007.

Roerige tijd achter de rug

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een roerige tijd achter de rug en had in die periode wel andere dingen aan het hoofd dan open dagen organiseren. ,,We zijn lange tijd een krimpende organisatie geweest'', legt locatiemanager Elsa van der Hoek uit.

Nu de organisatie weer in de lift zit, lag het voor de hand om de deuren weer eens te openen. ,,Want we willen de omgeving graag laten zien wat het AZC is en wat hier gebeurt. Vooral natuurlijk om draagvlak te creëren'', vervolgt de locatiemanager.

Zeer geïnteresseerd

Ze constateert dat de bezoekers over het algemeen zeer geïnteresseerd zijn: ,,Er worden leuke vragen gesteld.'' Dat is niet zo gek, want een groot deel van de nieuwsgierigen heeft vroeger op het AZC gewerkt of het zijn familieleden of bekenden van mensen die er werken.

1.300 bedden is het maximum

Elsa van der Hoek legt uit dat er momenteel ongeveer 1.230 asielzoekers aan de Vossemeerdijk wonen. ,,We hebben in totaal 1.300 bedden. Vorig jaar zijn we met 300 bedden gegroeid. Toen zijn er vier nieuwe gebouwen bijgezet. Wat mij betreft zitten we nu aan de grens. Het is hier ruimtelijk opgezet en dat zorgt voor leefbaarheid en rust. 1.300 is voor Dronten meer dan genoeg.''

De locatiemanager vertelt dat het er over het algemeen vredig aan toe gaat op het AZC. Rond de kerst was Dronten in het nieuws in verband met een steekpartij. ,,Dat was een hele heftige calamiteit. Gelukkig komt zoiets weinig voor. Er gebeurt wel eens iets, maar meestal gaat dat om gewone dingen als schoonmaken of geluidsoverlast.''

,,Vandaag is het natuurlijk extra feestelijk, maar eigenlijk is het hier altijd rustig. En daar ben ik heel blij om.''


DeDrontenaar.nl zoekt mensen met bijzondere hobby's.
Zet jouw bijzondere hobby in de schijnwerpers via DeDrontenaar.nl 2 uur geleden
De Kampersluis bij Ketelhaven.
Wat is er maandag te doen? Kampersluis, opgroeicafé, dinosaurussen 3 uur geleden
Van Hanegem tijdens een bijeenkomst in Kampen.
Andy Snijdt Hout | Volksheld Willem van Hanegem Andy Snijdt Hout 3 uur geleden