©maartenheijenk.nl

WOZ-administratie Dronten is volgens gemeente onbetrouwbaar

Algemeen

DRONTEN - Doordat GBLT haar zaakjes niet op orde heeft, lopen inwoners van de gemeente Dronten risico op een foutieve WOZ-aanslag. Dit schrijven B en W in een concept-bezwaarschrift. Deze brief gaat op de post als de raad daarmee de komende maand akkoord gaat.

De problemen bij GBLT kwamen al eerder aan het licht, toen de sportverenigingen in de gemeente Dronten zonder enige aanleiding opeens een WOZ-aanslag kregen en correspondentie daarover bij GBLT was zoekgeraakt.

De gemeentelijke belastingen, waaronder de onroerendezaakbelasting (WOZ), worden sinds 2013 geïnd door het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus-Tricijn (GBLT).

B en W schrijven nu dat bij die overgang is afgesproken dat er een geautomatiseerde koppeling tussen de gegevens van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) van het kadaster en de WOZ-administratie zou komen.

Niet meer betrouwbaar

De gemeente heeft hierop sindsdien verschillende keren aangedrongen, maar constateert dat deze koppeling nog steeds niet is gerealiseerd. ,,Elke BAG-mutatie wordt nu per mail naar GBLT gezonden, maar dit wordt bij GBLT niet of onvoldoende verwerkt. Daardoor zijn de gegevens in de WOZ-administratie niet meer betrouwbaar en bestaat het risico van foutieve aanslagen'', aldus het college in de conceptbrief.

Achterstanden

Het is slechts één van de problemen bij GBLT. Zo constateren B en W ook dat het personeelsbestand binnen het team WOZ kwalitatief en kwantitatief niet optimaal is. ,,Hierdoor zijn achterstanden ontstaan, waardoor de betrouwbaarheid van gegevens voor de uitvoering van de WOZ niet optimaal is.''

Dit laatste is ook door de zogenaamde 'Waarderingskamer' geconstateerd. Zij gaven GBLT de waardering 'voldoende'. De gemeente Dronten heeft hierover een brief gestuurd aan GBLT, waarin opheldering wordt gevraagd en waarin gevraagd wordt om aan te geven welke acties worden genomen om de waardering weer op 'goed' te krijgen.

Hondweg 16, tussen Dronten en Kampen.
Wat is er te doen op Hemelvaartsdag? Boergondisch Dronten, kermis 11 uur geleden
FunZone
Bij 'gewone' woningen volgens B&W evenveel overlast als bij arbeidsmigranten 12 uur geleden
Afbeelding
Jongeren in Swifterbant zoeken 140.000 euro voor aanleg pumptrack 8 mei, 10:00