Opening nieuwe stallen Aeres Praktijkcentrum met open huis
Opening nieuwe stallen Aeres Praktijkcentrum met open huis brugmedia.nl

Opening nieuwe stallen Aeres Praktijkcentrum met open huis

Algemeen

DRONTEN - Aeres Praktijkcentrum Dronten aan de Wisentweg 13c opent volgende week donderdag (21 mei) op feestelijke wijze zijn nieuwe melkveestallen. De bestaande Flevoland stal is uitgebreid en er is een nieuwe Weidestal bijgebouwd. Van 16 tot 18 uur zijn belangstellenden van harte welkom om tijdens een rondleiding de nieuwe stallen te bekijken.

Persbericht Aeres Praktijkcentrum Dronten:

Het Aeres Praktijkcentrum Dronten bestaat uit een trainingscentrum, een productiebedrijf en studentbedrijven. Vanaf de zomer 2014 is gestart met de nieuwbouw van de Weidestal en is de oude stal verbouwd, deze kreeg de naam Flevostal.

Het praktijkcentrum beschikt nu over twee melkveebedrijven. Bij de Weidestal ligt de focus op maximale weidegang, op het sluiten van kringlopen, op energie- en waterneutraal en antibioticavrij.

Twee koppels koeien

Er lopen twee koppels koeien: één koppel van 29 Red Holsteins en één van 41 zwartbonte melk- en kalfkoeien. De koeien zijn gewend om volop te grazen, ze krijgen weinig krachtvoer. De zeventig koeien worden namelijk volgens het Ierse weidesysteem gehouden. Ze moeten het doen met 40 hectare gras. Het beweidingssysteem waarvoor wordt gekozen is stripgrazen.

De bestaande traditionele melkveestal is uitgebreid en nu gericht op efficiënt gebruik van techniek, minimale arbeidsinzet en maximale arbeidsefficiëntie. De stal is in de breedte uitgebreid zodat er nu ruimte is voor 60 stuks melkvee die via een melkrobot gemolken worden. Het Aeres Praktijkcentrum Dronten koos voor een VMS van DeLaval met herd navigator.

Instructieruimte

In de stal is een instructieruime gebouwd zodat er optimaal praktijkonderwijs kan plaatsvinden. Daarnaast is er veel ruimte voor het doen van experimenten en onderzoek. Via het Eco 200 principe zal warmte uit de melk die vrijkomt bij het koelproces nuttig hergebruikt kunnen worden. Hierdoor zal het praktijkcentrum het aardgas- en energieverbruik fors terug kunnen dringen.

Het jongvee is apart gehuisvest in de kapschuur die daarvoor verbouwd is. Het praktijkcentrum werkt ook nauw samen met CAH Vilentum, Kenniscentrum Agrofood & Ondernemen en Groenhorst (allen onderdeel van de Aeres Groep).

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 20 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 20 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 21 uur geleden