Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Nokia's, rollators en Bob Marley bij Flavour & Film

Algemeen

DRONTEN ? Het is de dag dat Bob Marley zijn 70ste verjaardag zou hebben gevierd. In de Meerpaal-bioscoop verzamelen zich de generatiegenoten van Marley voor een middagje Flavour & Film. Op het witte doek draait de film Samba. De hoofdrolspelers dansen op ?Waiting in Vain' van Bob Marley.

34 jaar na het overlijden van Bob Marley bewegen de hippe reggaeliefhebbers van weleer zich voort met rollators. Wie in de jaren zeventig nog zijn tijd ver vooruit was, verstuurt nu sms'jes vanaf een Nokia.

Flavour & Film

De generatie van Bob Marley, Nokia's en rollaters komt elke eerste vrijdag van de maand rond het middaguur naar de bioscoop voor een lunch en een film die past bij hun levensfase. ?Flavour & Film', zo noemt De Meerpaal het concept.

?We doen het al een aantal jaren?, zegt de medewerkster van grand café Flavour, ?Om half elf combineren we het met koffie en om twaalf uur met een lunch. Sinds kort doen we hetzelfde op de donderdagavond met een wijnarrangement.?

Zo'n zestig mensen, voornamelijk vrouwen, schuiven aan voor een lunch met spaghetti en een ijsje. De meesten nemen er een glaasje wijn bij. Aansluitend een film. ?We kiezen voor films die aansluiten bij de doelgroep. Dus geen dood en verderf?, lacht de organisatie.

Stamgasten

Het zijn vooral vaste gasten. Tony Hendrix en Anneke Kampen bijvoorbeeld. Ze kennen elkaar van hun klaverjasmiddagen. ?We zijn hier iedere maand. Een lekkere lunch, babbelen, een wijntje. Goed voor je sociale contacten, leuk en gezellig.?

De dames zijn goed te spreken over Flavour & Film. ?Op één keer na, toen zijn we halverwege weggelopen. Dat was een Italiaanse film. Had een Oscar gewonnen, maar het was een vreselijk saaie rotfilm, de halve zaal zat te slapen. Maar meestal is het goed hoor. Laatst die Franse film, die was prachtig. Hoe heet die ook al weer??

?Untouchable?, zegt de ober, ?Als u die goed vond, zit u vanmiddag goed mevrouw. Deze film heeft dezelfde hoofdrolspeler.?

Franse illegaliteit

?Samba' is inderdaad een voltreffer. Omar Sy, de verzorger uit Intouchable, speelt een immigrant uit Senegal. De film geeft een inkijkje in het leven in de Franse illegaliteit.

De dames zijn na afloop enthousiast. ?Zo moet het in Nederland ook zijn voor veel asielzoekers?, klinkt het. ?Dat was toch weer een mooi middagje uit?, glinstert een ander.

De volgende kans om voor slechts 15 euro (inclusief lunch) een hele middag onder dak te zijn is op 6 maart. Dan draait ?The imitation game'.

Tijdens de lunch krijgen we alvast een flyer in de hand gedrukt: ?Een indrukwekkend drama over het leven en werk van Alan Turing. Deze briljante maar emotioneel gecompliceerde Britse wetenschapper hielp met zijn werk de Tweede Wereldoorlog te verkorten.?

Klinkt goed.

Tekst en foto Maarten Heijenk


.