OFW start met modernisering 137 woningen oud-Dronten
OFW start met modernisering 137 woningen oud-Dronten brugmedia.nl

OFW start met modernisering 137 woningen oud-Dronten

Algemeen

DRONTEN - Met de aanpak van de eerste woningen aan de Koggestraat is de modernisering van de Dronter Chaletwoningen officieel gestart. Dit jaar vernieuwt Oost Flevoland Woondiensten (OFW) in samenwerking met Mateboer Bouw BV alle 137 woningen uit oud-Dronten.

Persbericht OFW:

"OFW gaat uit van een integrale aanpak; een aanpak waarbij aandacht is voor de architectonische uitstraling en energiebesparing, maar ook voor het wooncomfort en het toekomstig onderhoud van de woningen.

De 137 oudste woningen in Dronten liggen aan de Schouwstraat, Koggestraat, De Oost, Karveelstraat, Boeierstraat, Hoogaarsstraat, Klipperstraat en Lijzijde.

Chaletwoningen

De zogenaamde Chaletwoningen (vanwege de bouwstijl) dateren van 1961 en zijn de afgelopen jaren buiten periodiek onderhoud niet gemoderniseerd. Daarom krijgen de woningen in deze straten nu een integrale opknapbeurt.

Doel is kwalitatief hoogwaardige woningen op te leveren met een moderne uitstraling, een hoge isolatiewaarde en meer wooncomfort. Zo beschikken de woningen na de modernisering over energielabel A. Per woning vergt de modernisering gemiddeld acht weken.

De verbouwing leidt ? los van de eventuele extra's als een tweede toilet waarvoor bewoners kunnen kiezen - niet tot een huurverhoging. Nadat de woning opnieuw verhuurd wordt, vindt er een huurverhoging plaats.

Modelwoning

Afgelopen jaar heeft OFW hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de grootschalige modernisering. Samen met Mateboer Bouw BV uit Kampen en de bewonerscommissie namens de acht betrokken straten zijn de plannen en wensen doorgesproken.

Naast een brochure, infobijeenkomsten en de website www.eenvlinderwordtgeboren.nl vinden individuele keukentafelgesprekken plaats. Daarin kunnen bewoners bijvoorbeeld wensen aangeven rond nieuwe keukentegels en ?kastjes. Aan de hand van een gerealiseerde modelwoning aan de Schouwstraat 21 hebben veel bewoners zich al een beeld kunnen vormen van het uiteindelijke resultaat.

Met oog voor historie

De Chaletwoningen zijn destijds ontworpen door Romke de Vries en hebben een eigen karakter. Daarom is er gekozen voor een ontwerp waarbij de originele architectuur voor een belangrijk deel behouden blijft.

Naast de grootschaligheid van de modernisering en betrokkenheid van veel inwoners herbergt de buurt een stukje historie van Dronten. Zo hebben tien woningen aan de Lijzijde de gemeentelijke monumentenstatus. Die woningen worden beperkt vernieuwd, met oog voor de oorspronkelijke status.

Wat wordt gemoderniseerd?

Binnen: vervanging meterkast, plaatsen van rookmelders en mechanische ventilatie en er wordt asbest verwijderd. Optioneel is de vervanging van keuken, toilet en badkamer.

Buiten: vervanging van de buitenmuren, plaatsing van HR++ glas, muur-, vloer- en dakisolatie en vervanging van de voordeur. Bij de woningen aan De Oost worden met de plaatsing van HR+++ glas ook de kozijnen vervangen."