Picasa

Zon en Zegen sluit jubileumjaar af met oratorium

Cultuur

BIDDINGHUIZEN - Het christelijk gemengd koor Zon en Zegen onder leiding van Jaap Kramer sluit haar 50 jarig jubileumjaar af op zaterdag 28 maart met de uitvoering van het passie- en paasoratorium 'Van Liefde Ongekend' in De Voorhof.

Dit oratorium is geschreven door Johan Bredewout en Hans de Ruiter. Het koor wordt begeleid op vleugel, orgel, trompet, hobo, fluit, pauken en strijkers.

Johan Bredewout heeft Zon en Zegen diverse keren begeleid en is ook de schrijver van het oratorium 'Het Nieuw Jeruzalem', wat het koor in 2012 met groot succes heeft uitgevoerd.

Kort en bondig

Zon en Zegen schrijft over het orgatorium: "Bij het schrijven van dit oratorium is in hoofdzaak uitgegaan van de wijze waarop de evangelist Marcus het lijden en opstanding van Jezus verhaalt. Het evangelie van Marcus is kort en bondig; het lijkt wel of de schrijver haast heeft. Zo wordt de lezer gegrepen door de ernst en betekenis van dit gebeuren, en bovenal door de grenzeloze liefde van Jezus voor zijn volgelingen, de mensenmassa en zelfs voor zijn grootste vijanden."

"Dat is het centrale thema van het oratorium. De gesproken gedeelten zijn bewerkingen van teksten uit het Marcus-evangelie en worden afgewisseld door gezongen commentaren en overwegingen. Het oratorium 'Van Liefde Ongekend' bestaat uit twee delen: De cantate 'Lam Gods' en de cantate 'Christus Is Waarlijk Opgestaan'. Het is een boodschap van overwinning op het kwaad en van hoop op een glorieuze toekomst met God."

"Er zijn verschillende bekende koralen in verwerkt. Voorbeelden hiervan zijn de melodieën van 'Jezus leven van mijn leven' en 'U zij de glorie'. Er is ook plaats voor samenzang in het oratorium ingeruimd."

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 22 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 23 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 23 uur geleden