Gemeente Dronten biedt aan 500 extra vluchtelingen op te vangen

Algemeen

DRONTEN - B en W zien mogelijkheden om ongeveer 500 extra vluchtelingen op te vangen in de gemeente Dronten. Volgens een persbericht van de gemeente gaat het om opvang "voor een periode van enkele jaren". De locatie is nog niet bekendgemaakt.

De gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven om te zoeken naar mogelijkheid om behalve in het AZC bij Roggebotsluis extra vluchtelingen op te vangen.

Diverse opties

,,In die zoektocht zijn diverse opties de revue gepasseerd'', aldus het college, ,,Uiteindelijk komen wij tot de conclusie dat de mogelijkheid van de opvang van ongeveer 500 vluchtelingen voor een periode van enkele jaren de beste bijdrage kan zijn vanuit Dronten.''

Met dat aantal van 500 levert de gemeente Dronten een forse bijdrage aan het totaal van 1.750 extra vluchtelingen dat volgens de commissaris van de koning in de hele provincie kan worden opgevangen. Het asielzoekerscentrum telt momenteel 1.300 bewoners en daarmee zou het totaal aantal asielzoekers in de gemeente Dronten op 1.800 uitkomen.

De gemeente heeft het AZC vorig jaar toestemming verleend om tijdelijk uit te breiden. Burgemeester en wethouders zijn nu bereid deze uitbreiding te verlengen, zo meldt het college in haar persbericht.

In gesprek met COA

De gemeente gaat in gesprek met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) over de mogelijkheden in Dronten. Voor de nieuwe opvang van 500 vluchtelingen stelt de gemeente vier eisen:

  1. de veiligheid van de bewoners,
  2. onderwijs voor de kinderen,
  3. toegankelijkheid gezondheidszorg,
  4. financiering door het rijk.

,,Zodra duidelijk is dat aan deze voorwaarden kan worden voldaan zal het college nadere informatie verschaffen, waarbij informatie aan de samenleving van Dronten prioriteit één heeft'', aldus het persbericht van de gemeente.

Lees ook:

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 2 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 3 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 3 uur geleden