Sluipverkeer wordt teruggestuurd.
Sluipverkeer wordt teruggestuurd. ©maartenheijenk.nl

Prent voor sluipverkeer op parallelweg bij files Roggebotsluis

112

DRONTEN - Verkeer dat de files bij Roggebotsluis probeert te vermijden door de parallelweg te nemen, wordt door de politie gewaarschuwd en teruggestuurd of bekeurd. Dit gebeurt naar aanleiding van klachten van alle automobilisten die keurig achteraan sluiten in de file.

De politie wijst erop dat het sluipverkeer niet alleen leidt tot ergernis, maar dat de files op de Hanzeweg er ook langer door worden: ,, Sluipverkeer bevordert niet een goede doorstroming op de rotonde met de Drontermeerdijk. Er ontstaat een extra verkeersaanvoer vanaf de dijk, wat de doorstroming belemmert en de file verergert.''

Om te kunnen ingrijpen is er op de parallelweg, vanuit de richting Dronten, een bord aangebracht met een verplichte rijrichting. ,,Hierdoor wordt over de parallelweg rijdend verkeer verplicht om rechtsaf te slaan'', aldus een woordvoerder van de politie.

Niet aan regels gebonden

Het waarschuwen, terugsturen en bekeuren moet het sluipverkeer ontmoedigen. Hoe vaak er gecontroleerd wordt, wil de politie niet zeggen: ,,Dat is niet aan regels gebonden.''

De frequentie is afhankelijk van de beschikbare tijd, van het aantal klachten en van een verwachte verhoogde verkeersdruk. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval bij wegomleidingen door wegwerkzaamheden elders of in de zomerperiode bij veel scheepvaart.

 

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 17 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 18 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 18 uur geleden