Wethouder Ton van Amerongen
Wethouder Ton van Amerongen ©maartenheijenk.nl

8 euro voor Drontenaren omdat het de gemeente voor de wind gaat

Gemeente

DRONTEN - Wethouder Ton van Amerongen kondigde in september aan dat vrijwel alle gemeentelijke belastingen met 1,4% verhoogd zouden worden. Bij nader inzien heeft hij de raad nu voorgesteld om de afvalstoffenheffing en de rioolheffing toch niet te verhogen. Het scheelt de Drontenaren in 2016 ongeveer 8 euro.

Het gaat de gemeente Dronten financieel gezien voor de wind en daar mogen de inwoners van meeprofiteren, vindt de wethouder. Het nieuwe voorstel moet deze maand nog wel goedgekeurd worden door de gemeenteraad. ,,De beslissing is aan u’’, zei Van Amerongen gisteren bij de begrotingsbehandeling. 

Rioolheffing

Het voorstel van Van Amerongen scheelt de bewoners voor wat betreft de rioolheffing vijf euro per jaar. B en W waren aanvankelijk van plan het tarief volgend jaar volgens het gemeentelijk rioleringsplan te verhogen van € 139,80 naar € 144,90.

Bij de presentatie van zijn begroting zei de wethouder al dat een recente inspectie van alle rioleringen gunstig was uitgevallen: ,,De levensduur is een stuk groter dan we in eerste instantie ingeschat hadden.’’ Hij kondigde toen aan dat de tarieven vanaf 2017 minder zouden stijgen en misschien zelfs iets dalen. Inmiddels heeft hij voorgesteld om de tarieven al in 2016 te bevriezen.

Afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing bedraagt dit jaar per huishouden € 241,20 (woonkernen) of € 213,60 (buitengebied). B en W wilden dat bedrag in principe met 1,4% verhogen, ofwel bijna 3 euro. Wethouder Van Amerongen zei eind september al dat hij eerst wilde laten uitrekenen wat de gemeente precies kwijt is aan afvalverwerking.

Die berekening is inmiddels gemaakt. De gemeente wil dat de afvalstoffenheffing 100% dekkend is en er zijn volgens de wethouder verschillende meevallers die het bevriezen van de tarieven rechtvaardigen. De belangrijkste meevaller komt voort uit het feit dat de afvalscheiding meer geld oplevert dan geraamd.

Het bevriezen van de tarieven kost de gemeente 50.000 euro, maar volgens de huidige berekeningen komt er in 2016 bij de gemeente 50.000 euro extra binnen vanwege de hogere opbrengst voor papier en plastic.