Lotte Monster (Boer zoekt Vrouw) bij een oud verkiezingsbord.
Lotte Monster (Boer zoekt Vrouw) bij een oud verkiezingsbord. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Dronten gaat werken met voorbedrukte verkiezingsborden

Gemeente

DRONTEN - De traditionele borden, waarop politieke partijen bij verkiezingen hun posters plakten, worden in de gemeente Dronten vervangen door aanzienlijk duurdere voorbedrukte borden. Dat heeft het college van B en W besloten.

Per verkiezing trok de gemeente tot nu toe 7.500 euro uit voor het plaatsen van aanplakborden. De borden zijn echter verouderd en zien er niet meer zo professioneel uit. Daarom heeft het college zich gebogen over nieuwe mogelijkheden.

Helemaal geen borden

Daarbij hebben B en W ook overwogen om in het huidige internettijdperk helemaal geen borden meer te plaatsen. Bij de afgelopen provinciale verkiezingen gaven verschillende politieke partijen aan, dat ze totaal geen stemmenwinst verwachtten door het plakken van posters. ,,Iedereen doet het, dus je mòet wel meedoen’’, zei een woordvoerder van de VVD berustend.

Toch hebben B en W besloten om er niet mee te stoppen. ,,Dan zou er onrust onder de politieke partijen kunnen ontstaan’’, is één van de argumenten.

Professionele uitstraling

In plaats daarvan gaat de gemeente nu met voorbedrukte borden werken: ,,Die hebben een professionele uitstraling, doordat alle affiches in eenzelfde formaat worden afgedrukt. Bovendien kan er bovenaan ieder bord het gemeentelogo en de titel van de verkiezingen worden geplaatst.’’

De nieuwe borden kosten tussen de 11.000 en 15.000 per verkiezing. Daarnaast kost het aanzienlijk meer ambtenaren-uren dan de huidige borden: ,,Vanwege de administratie die opgezet en onderhouden moet worden en de contacten met alle politieke partijen, belanghebbenden en leveranciers.’’