Jan van den Heijkant (midden) tijdens het project in de Filippijnen.
Jan van den Heijkant (midden) tijdens het project in de Filippijnen.

Jan van den Heijkant krijgt een ‘warm hart’ van bouwen voor mensen in Cambodja

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Jan van den Heijkant (62) uit Biddinghuizen stapt vrijdag in het vliegtuig naar Cambodja. Een week lang gaat hij met een team van vijftig mensen huizen renoveren in Siem Reap. Als vrijwilliger en op eigen kosten. ,,Je krijgt er een warm hart van.”

Het is niet de eerste keer dat de aannemer naar het buitenland afreist om te bouwen. ,,Mijn zoon heeft ons aannemingsbedrijf V.d. Heijkant overgenomen en ik heb wat meer tijd.”

Iedere minuut een huis

Hij bouwde voor Habitat for Humanity al in Guatemala (2011) en de Filippijnen (2014). ,,Alles is heel goed geregeld”, vertelt hij over de organisatie. ,,Alle materialen zijn er, alles is voorbereid. We kunnen meteen aan de slag.” De organisatie werkt wereldwijd en levert gemiddeld iedere minuut ergens een huis op.

Dorpsbewoners en huiseigenaren helpen mee. ,,Wij zijn de assistenten. We zitten er in die periode met ruim vijftig mensen. Allemaal vaklui, waardoor we ook kennis kunnen overdragen.”

Contact met lokale bevolking

Het contact met de lokale bevolking vindt hij eigenlijk het leukste aan de reis.,,Je ziet wel eens wat op televisie, maar net als bij ieder ander gaat dat toch een beetje langs je heen. Nu ben je er zelf en spreek je met mensen. Je werkt samen dus je bouwt een band op.”

Jan van den Heijkant staat te popelen om af te reizen. In de tijd die hem nog in Biddinghuizen rest is hij vooral druk bezig om fondsen te werven. Op de website van het aannemingsbedrijf is een donatieknop te vinden.

,,Voor vierhonderd euro kan er een huisje gebouwd worden. In Guatemala heb ik een bedrag voor tien huisjes bij elkaar gekregen, voor mijn reis naar de Filippijnen was er genoeg voor vijftien huisjes. Nu staat de teller op vijf, maar ik hoop dat er nog wat bijkomen.”

Geld komt goed terecht

Het geld komt goed terecht, weet hij. ,,Je huis is belangrijk. Waar mensen nu in wonen is slecht, het lekt en is niet hygiënisch. Wij maken er een veilig thuis van. De eigenaars betalen de kosten terug. Daar kunnen dan weer andere huisjes voor gebouwd en gerenoveerd worden.”

Vijf dagen steekt hij de handen uit de mouwen en in het afsluitende weekeinde is er nog tijd voor een toeristisch uitstapje. ,,Dan zijn er flink wat huisjes opgeknapt. Je ziet voor wie je het doet, het zijn mensen die weinig hebben. Dat maakt het mooi.”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 18 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 18 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 19 uur geleden