Anneke Popa en Bea Schaap tegenover de burgemeester.
Anneke Popa en Bea Schaap tegenover de burgemeester. ©maartenheijenk.nl

Burgemeester hoopt dat weggeefwinkel Dronten niet opgeeft

Algemeen

DRONTEN - De SP en de klanten van Weggeefwinkel Dronten hebben vanmorgen op de stoep van het gemeentehuis gepleit voor een eigen pand voor de winkel. Burgemeester Aat de Jonge kwam naar buiten om de pakweg 20 actievoerders aan te horen. Het kwam niet tot een oplossing, want de gemeente vindt niet dat het haar taak is om de weggeefwinkel te huisvesten.

Aan het begin van dit jaar deed Bea Schaap mee aan de wedstrijd voor ‘Het Beste Idee van Dronten’. De gemeente had de inwoners opgeroepen plannen aan te dragen in het kader van het armoedebeleid. De weggeefwinkel was één van de prijswinnaars en won een cheque van 5.000 euro.

Spelregels niet gelezen

Die vijfduizend euro heeft Bea Schaap nog steeds niet gekregen. Een half jaar later heeft de winnares de spelregels namelijk nog steeds niet gelezen. Ook afdelingsvoorzitter Anneke Popa van de SP zegt niet op de hoogte te zijn van de regels.

Behalve dat geld speelt vooral het probleem van de huisvesting. Bea Schaap runt de weggeefwinkel vanuit haar woning en dit levert inmiddels zoveel overlast op, dat ze heeft aangekondigd te stoppen. Het was voor de SP aanleiding om actie te voeren voor de deur van het gemeentehuis.

Uit de binnenzak

,,Wij begrijpen best dat de gemeente geen pand uit de binnenzak kan toveren, maar we hopen wel dat de gemeente wil helpen om dit initiatief voort te laten bestaan”, zei mevrouw Popa tegen de burgemeester.

Dat laatste is precies wat de gemeente al lang doet, reageerde Aat de Jonge: ,,Onze medewerkers hebben op de achtergrond hun stinkende best gedaan om te helpen.”

Hij benadrukte echter ook dat ‘Het Beste Idee van Dronten’ een initiatief is om plannen van Drontenaren een zetje in de rug te geven. Het is niet de bedoeling dat de gemeente alles zèlf doet. De Jonge sprak de hoop uit dat de weggeefwinkel doorgaat en dat Bea Schaap de moed niet opgeeft.

Teleurgesteld

Anneke Popa en Bea Schaap reageerden naderhand teleurgesteld. ,,Deze mensen moeten gewoon geholpen worden. Er moet een pand gevonden worden”, aldus de SP-voorzitter. Bea Schaap: ,,Het gaat mij om een plek van waaruit ik de mensen kan blijven helpen. Vanuit huis is niet meer te doen.”

De SP-voorzitter vindt dat het geld van ‘Het Beste Idee van Dronten’ beter kan worden besteed aan huisvesting. Zij stelt voor om jaarlijks 50.000 euro uit het potje van de armoedebestrijding vrij te maken voor een pand waar diverse initiatieven een onderdak kunnen vinden.

 Actievoorzitters op de stoep voor het gemeentehuis.
Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 21 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 21 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 22 uur geleden