Wethouder Peter van Bergen
Wethouder Peter van Bergen ©maartenheijenk.nl

Slechts 11% van statushouders in Dronten komt uit het ‘eigen’ AZC

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten moet huisvesting bieden aan een door het Rijk vastgesteld aantal asielzoekers die een status hebben gekregen. Tot nu toe komt slechts 11% van die statushouders van het asielzoekerscentrum aan de Vossemeerdijk. De gemeente wil dat het er meer worden.

,,Wij hebben eerder al de wens te kennen gegeven dat we graag willen dat mensen die op het AZC in Dronten wonen en een status krijgen ook in Dronten een huis krijgen’’, zegt wethouder Peter van Bergen, ,,Die mensen zijn al een beetje gewend aan Dronten, ze kennen de de omgeving en dat vergemakkelijkt de integratie.’’

Eén van de redenen om te pleiten voor huisvesting van meer statushouders uit het eigen AZC is het feit dat er bij de jeugdhulp op het AZC gewerkt gaat worden op dezelfde manier als in de gemeente Dronten.

Jeugdhulpverlener

Zorgverzekeraar Menzis heeft een overeenkomst gesloten met de gemeente Dronten en het COA om de jeugdhulp op het asielzoekerscentrum gestalte te geven. Er komt op het AZC een professionele jeugdhulpverlener, die gaat werken volgens de Dronter werkwijze.

De gemeente hoopt te bereiken dat jongeren gewend zijn aan de manier van werken op het moment dat ze definitief in Dronten gaan wonen. Bovendien loopt de gemeente vooruit op de mogelijke overheveling van de jeugdhulp van het Rijk naar de gemeenten in 2018.

Betaald door Menzis

Voorlopig betreft de samenwerking met Menzis een proef, die volledig door Menzis wordt betaald. De gemeente Dronten heeft alleen uren van medewerkers beschikbaar gesteld.