Ad Kragtwijk voor zijn bedrijf in Biddinghuizen.
Ad Kragtwijk voor zijn bedrijf in Biddinghuizen. ©maartenheijenk.nl

Ad Kragtwijk fietst op z’n 75ste nog ‘eventjes’ de Mont Ventoux op: „Grootste geschenk”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - „Deze gozer heeft het weer geflikt.” Ad Kragtwijk kijkt trots terug op de beklimming van de Mont Vantoux. En hij heeft het volste recht om fier te zijn, want Ad vierde vorige maand zijn 75ste verjaardag… Samen met 650 andere sportievelingen zamelde hij 638.000 euro in voor Groot Verzet tegen Kanker.

De wind op de Alpentop maakte deze editie van de beklimming extra zwaar. Zelfs de afdaling was door de kou een pittige opgave. Het was echter de moeite waard. „De passiegroep uit Lelystad, waarvan wij deel uitmaakten, heeft 32.000 euro opgebracht.”

Het goede doel - de kankerbestrijding - komt niet zomaar uit de lucht vallen. „Wij doen met ons bedrijf heel vaak evenementen voor goede doelen”, vertelt Kragtwijk, „En als het over kanker gaat: ik heb er al heel veel weggedragen… Ik doe dit voor hen èn omdat er geld nodig is voor onderzoek.”

Overleden

De Biddinghuizenaar sloot aan de voet van de Mont Ventoux aan bij vier mannen, die vanuit Flevoland naar de Alpenreus waren gefietst ter nagedachtenis aan de recentelijk aan alvleesklierkanker overleden Frans van Olst uit Lelystad: Gerrit de Noord, Kees Schaak, Jaap de Jager en Philip Spiekerman, een mix van inwoners van Lelystad en Biddinghuizen.

Het was voor Ad Kragtwijk de derde keer dat hij meedeed aan de actie. „Ik ga de hel opzoeken”, zei hij vooraf lachend. Behalve dat de klim een immense opgave is, wist hij ook al van tevoren dat het weer emotioneel zou worden: „Bovenop de berg laten we weer de namen zien van mensen die ons ontvallen zijn. Dat grijpt je altijd aan, het is één grote jankpartij.”

Waarom is hij op z’n 75ste nog zo’n gigantische sportieve uitdaging aangegaan? „Ach, ik ben geen topfietser, ik richt me drie maanden van tevoren op het fietsen. De snelste doet het in 1 uur en 25 minuten, ik zit meestal iets boven de twee uur. Ik heb er de vitaliteit nog voor. En die vitaliteit… dat is het grootste geschenk dat ik heb gekregen!”

Sportcentrum

Ad Kragtwijk woont sinds 1974 in Biddinghuizen. Naast een carrière bij Defensie was hij in eigen dorp actief bij de voetbalclub en als trainer van motorcrossers en waterskiërs. Het leidde 33 jaar geleden tot een mini-sportcentrum aan huis onder de naam Sporting Albatros. Later verhuisde hij naar een loods bij bakkerij Tietema.

Toen hij afscheid nam van het leger, besloot Kragtwijk niet op zijn lauweren te rusten. Zijn onderneming groeide uit tot een serieus sportcentrum aan de Noorderbaan onder de naam Fitanatic. Een meningsverschil met de verhuurder leidde enkele jaren geleden tot een verhuizing naar het winkelcentrum. Daar opereerde hij eerst onder de naam Joy4Life en is hij nu aangesloten bij Easy Active.

Ad Kragtwijk is blij met die nieuwe formule: „We hebben goede apparatuur, bieden hoge kwaliteit en hebben nog steeds klanten uit de tijd dat we nog in ons schuurtje werkten.” Hij is vooral blij dat ook mensen met een kleine portemonnee bij hem terecht kunnen.

Nog meer geld

De opbrengst van de Mont Ventoux-actie kan volgende week zondag (15 september, 13:30 uur) nog hoger worden. Dan houdt Ad Kragtwijk ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag een feestje in bungalowpark De Boschberg. Iedereen is welkom en ook de opbrengst van deze dag gaat naar de kankerbestrijding. „Het wordt een middag vol sportiviteit en gezelligheid”, kondigt de ondernemer aan.

Hij heeft klanten en oud-medewerkers uitgenodigd, maar ook alle andere belangstellenden zijn welkom: „Voor de gezelligheid, als klantenbinding en om geld in te zamelen.” Behalve eten en drinken zijn er ook sportieve activiteiten, waaronder een speciale ‘retro-workout’.

 Ad Kragtwijk op de top van de Mont Ventoux.