Een bomvolle kerk in Biddinghuizen
Een bomvolle kerk in Biddinghuizen eigen foto PG Biddinghuizen

Dominee in Biddinghuizen ontroerd door bomvolle kerk: „Alle stoelen bezet”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Dominee Margriet van de Bunt was vanmorgen ontroerd, toen ze de kerkzaal van De Voorhof in Biddinghuizen binnenstapte. Waar ze zich had neergelegd bij de gedachte aan een lege kerk, waren opeens alle 250 stoelen bezet. Een bliksemactie onder de kerkgangers had ertoe geleid dat er op iedere stoel een foto van een kerkganger was geplakt.

De Protestantse Gemeente maakt wekelijks opnames van de kerkdiensten. Die worden vertoond via Facebook. Deze uitzendingen worden verzorgd door Margriet van de Bunt, Jan Klopman en de kosters.

Rieneke Jochemsen en Lisette Klompe vonden het een treurig idee dat de dominee tegen een lege kerk moest aankijken, ook met Pasen. Daardoor groeide vrijdag het plan om foto’s van kerkgangers op de stoelen te plakken.

Positieve actie

Aan de gemeenteleden werd gevraagd mee te werken. De reacties waren overweldigend. Foto’s werden ingestuurd of ingeleverd op een adres in het dorp. Daarnaast gingen de kerkeraadsleden Harm Tolsma en Jan Klopman gisteren op pad om mensen te fotograferen. Ze maakten met z’n tweeën ruim 130 foto’s.

„Alle stoelen waren bezet”, blikt Klopman terug, „Uniek dat dit in een zo korte tijd gelukt is. Het was een hele positieve actie.”

Oecumenische gedachte

Ook de oecumenische gedachte werd in ere gehouden. In Biddinghuizen wordt de kerkzaal gezamenlijk gebruikt door de Protestantse Gemeente en de RK-parochie. Vanwege de coronacrisis zijn er geen RK-diensten, maar verschillende parochianen volgen via internet wel de protestantse diensten. Ook zij meldden zich aan om zich te laten fotograferen.

Al die foto’s werden dus op de stoelen geplakt. „Toen de dominee binnenkwam was ze verrast en een beetje ontdaan, leuk om te zien”, genoot Jan Klopman, „Ze keek opeens toch tegen een volle kerk aan, eigenlijk zoals het hoort bij een paasviering.”