Lowlands
Lowlands Bart Heemskerk - archieffoto

In maart 2 festivals in Biddinghuizen: „Op tijd thuis als er nog een avondklok is”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Er komen in maart op het Walibi-festivalterrein twee evenementen, die inzicht moeten verschaffen over festivals tijdens een pandemie. Het gaat om een dancefestival en een muziekfestival, georganiseerd door Fieldlab. Mojo en ID&T. Beide keren worden er 1.500 bezoekers toegelaten. De festivals duren van 15 tot 19 uur, zodat iedereen op tijd thuis is als er tegen die tijd nog een avondklok is.

Burgemeester Jean Paul Gebben zegt ‘ontzettend blij’ te zijn met beide tests in Biddinghuizen: „Want wij hebben binnen onze gemeente het grootste evenemententerrein van Nederland. We doen daar zaken met Mojo, Q-dance, Mud Masters en Opwekking. Daar hebben we een goede relatie mee en het gaat ons aan het hart dat deze organisaties het moeilijk hebben.”

Contactmomenten

Fieldlab onderzoekt de komende periode verschillende evenementen onder het corona-regime. Eén van de zaken waar in Biddinghuizen naar gekeken wordt, is het feit dat mensen bij een festival in beweging zijn. De bezoekers krijgen een tag aan een koord. Daarmee wordt gekeken hoeveel contactmomenten ze hebben tijdens een dergelijk festival en hoe lang die contacten duren.

Alle bezoekers van beide festivals moeten aan de toegangspoort een positie PCR-testresultaat laten zien. Dan wordt meteen hun temperatuur gemeten. Ook worden er steekproeven gehouden, waarbij minimaal 1 op de 10 bezoekers een sneltest ondergaat.

Een ècht festival

Iedereen moet de hele tijd een mondkapje dragen, maar de festivalgangers mogen wel vrij bewegen. Directeur Eric van Eerdenburg van Lowlands stelt dat het een nabootsing van een echt festival wordt: „Je loopt heen en weer van foodstal naar dranktentje, je komt mensen tegen, je zingt mee. Al die factoren probeer je na te bootsen, zodat je er wat aan hebt.”

Volgens Van Eerdenburg is het experiment niet alleen van belang voor de huidige coronacrisis. Hij hoopt er ook iets aan te hebben bij een volgende pandemie, uitbraak of mutatie: „Wij moeten ons realiseren dat we vooruit moeten denken, willen we grote evenementen blijven organiseren.”

Drie weken na de festivals presenteert Fieldlab de eerste onderzoeksresultaten. Die gaan naar het RIVM en het Outbreak Management Team en vervolgens naar het kabinet.