Proeffestival Biddinghuizen.
Proeffestival Biddinghuizen. .

Proeffestival is opmaat naar Lowlands: „Want daar doen we het allemaal voor”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Als de beide proeffestivals dit weekeinde goed verlopen, is er een grote kans dat er binnenkort een groter festival volgt in Biddinghuizen met vijfduizend bezoekers en één of twee overnachtingen. „En dat alles in opmaat naar Lowlands in augustus”, aldus burgemeester Jean Paul Gebben.

Op het Walibi-festivalterrein werd vanmiddag een dancefestival gehouden. Morgen volgt een popfestival. Tijdens beide evenementen wordt er getest in hoeverre festivals een risico vormen voor het verspreiden van corona.

Gebben keek vandaag tevreden rond over het feestterrein. „Super natuurlijk”, was zijn eerste indruk, „Je komt het terrein op en je ziet eigenlijk alleen maar hele vrolijke mensen. Echt hartstikke leuk om te zien!”

Half jaar voorbereiding

De burgemeester vertelt dat het dancefeest van vandaag voor Drontense begrippen een klein festival is, maar dat het in de voorbereiding is aangepakt alsof het een evenement is van het formaat van Lowlands of Defqon.1. „We zijn er een half jaar mee bezig geweest, er is veel overlegd.”

Bij de eerste voorbereidingen voor de verschillende testevenementen was het al meteen duidelijk, dat Biddinghuizen achteraan moest sluiten. Terwijl bij een voetbalwedstrijd of theatervoorstelling iedereen een vaste plek krijgt, loopt het publiek bij een festival door elkaar heen. „Daarom hebben we veel overleg gehad met organisaties als Mojo, Q-Dance en ID&T.”

Heel Europa kijkt mee

Jean Paul Gebben constateert dat er veel belangstelling is voor de beide evenementen van dit weekeinde: „Heel Nederland kijkt met ons mee. Misschien zijn zelfs de ogen van heel Europa op Biddinghuizen gericht. Ik werd vandaag zelfs geïnterviewd door de Duitse televisie… Dat is de reden waarom we geen risico hebben genomen bij de voorbereiding.”

Organisatorisch is het vandaag perfect gegaan: „Ik ben trots en blij over hoe het allemaal gelopen is.” De resultaten van de onderzoeken naar corona zijn natuurlijk nog niet bekend. „Ik heb wel informatie gehad over de vorige evenementen in de Ziggo Dome, bij het voetbal en bij de cabaretvoorstelling. Er is mij nadrukkelijk gevraagd om daar geen cijfermatige uitlatingen over te doen, maar ik kan wel zeggen dat ik onder de indruk ben van wat ik gezien en gehoord heb.”

Hugo de Jonge moet dit weekeinde zijn aangekondigde bezoek aan Biddinghuizen overslaan omdat hij in quarantaine is. Wel komt minister Ingrid van Engelshoven morgen naar het popfestival.

Lowlands

Gebben weet ondertussen dat er serieus wordt nagedacht over ‘Fieldlab 2.0’ in Biddinghuizen met vijfduizend mensen en overnachtingen. Doel is het groene licht voor Lowlands: „Want dat is waar we het allemaal voor doen. We hopen dat Lowlands in augustus gewoon door kan gaan.”

Het betekent dat het middelgrote festival niet al te lang op zich kan laten wachten. Volgens de burgemeester is er nog geen datum gepland: „De gesprekken zijn een paar weken geleden begonnen.”

„Ik heb het zelf onder de aandacht gebracht bij staatssecretaris Mona Keijzer, maar het initiatief kwam van meerdere kanten: ook van het ministerie en Fieldlab. Daardoor wordt er nu serieus over gepraat. En daar ben ik hartstikke blij mee.”

Proeffestival