De officiële opening van De Binding door Hans Groot Koerkamp.
De officiële opening van De Binding door Hans Groot Koerkamp. ©maartenheijenk.nl

Met drie gesponsorde laadpalen kan De Binding alsnog haar zonne-energie kwijt

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Als de gemeente onder haar afspraken met de provincie Noord-Holland uit kan, krijgt multifunctioneel gebouw De Binding in Biddinghuizen drie laadpalen. Dit is een gift van Windplan Groen. De palen komen op het parkeerterrein de Havenbaan.

De windparken Noorderwind en Olster-Tocht hadden een overeenkomst met de firma Kenter. Deze windmolens zijn echter afgebroken om plaats te maken voor Windplan Groen. Daardoor kunnen ze hun contract niet nakomen. 

In plaats daarvan is nu afgesproken dat het windplan drie laadpalen afneemt van Kenter. Die palen schenkt het windplan aan het MFG.

Buitenkansje

Voor De Binding is dit een buitenkans. Op het dak van het MFG is genoeg ruimte voor zonnepanelen, maar zij kunnen de energie niet kwijt aan Liander vanwege de beperkingen van het netwerk. Als de laadpalen er staan kan de energie daar naartoe.

Voor Windplan Groen heeft het ook een voordeel. Zij vergaderen regelmatig in De Binding en verschillende adviseurs hebben een elektrische auto. „Het is een aantal keren voorgekomen dat er een verlengkabel vanuit de voormalige De Voorhof naar de parkeerplaats werd getrokken om auto’s op te laden tijdens een vergadering”, schrijven B en W.

Noord-Holland

Er is  één probleem. De gemeente Dronten heeft de verplichting om laadpalen af te nemen bij MRA-E. Afwijken kan alleen als het om een innovatieve toepassing gaat, zoals bij het gemeentehuis. 

B en W vragen ook voor Biddinghuizen een ontheffing aan. De provincie Noord-Holland moet toestemming verlenen en het is afwachten wat die beslissen.

Windplan Groen