Voorzitter Wim Luijkx van Windkoepel Groen.
Voorzitter Wim Luijkx van Windkoepel Groen. Ā©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Windplan Groen zit opeens in wachtkamer: ā€žWe gaan door met alle voorbereidingenā€

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - ā€žVoor ons is er niets veranderdā€, houdt voorzitter Wim Luijkx van Windkoepel Groen de moed erin. De Tweede Kamer heeft vanmiddag besloten dat de regering een andere locatie moet zoeken voor haar militaire radar. Het kan betekenen dat de radar in Nieuw Milligen nog wel even blijft functioneren. En zo lang Defensie deze radar nodig heeft, kan Windplan Groen niet bouwen.

De radar in de buurt van Apeldoorn is volgens Defensie van landsbelang. Volgens berekeningen van TNO gaan de hoge windmolens van Windplan Groen het radarsignaal verstoren. Daarom mag de windkoepel pas bouwen als deze radar met pensioen gaat. 

Defensie is al jarenlang bezig met een verhuizing naar Herwijnen op de Betuwe. Daar is veel verzet tegen de komst van de radar. Het dorp vreest de straling. De bevolking kreeg vanmiddag steun in Den Haag. Een motie van CDA, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA werd door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen. In die motie wordt de regering verzocht te zoeken naar een andere locatie van de radar in plaats van Herwijnen.

Overleg in Den Haag

Wim Luijkx heeft kennis genomen van de motie: ā€žWe hebben eind deze week of begin volgende week overleg met de betrokken partijen in Den Haag om te kijken wat het betekent.ā€

De voorzitter wil het woord ā€˜crisisā€™ niet in de mond nemen: ā€žHet duurt nog een hele tijd voor onze molens gaan draaien. Eigenlijk is de situatie nu niet anders dan vorige week: er moet duidelijkheid komen over de ā€˜verklaring van geen bezwaarā€™. Die kan Defensie alleen afgeven als ze duidelijkheid hebben over hun toekomst. En daar zijn ze druk mee bezig.ā€

Aantal jaren

Over de situatie bij Defensie kan Luijkx weinig zeggen: ā€žDaar gaan wij niet over.ā€ Wel zegt hij dat zijn windkoepel ondanks de motie verder werkt aan de bouwplannen: ā€žHet duurt nog een aantal jaren voor het zover is. Dus in principe kunnen we met alle voorbereidingen doorgaan. En dat doen we ook!ā€

De voorzitter hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen van Defensie. De windkoepel hoopt weliswaar in de loop van 2022 te kunnen starten met de bouw van de eerste windturbines, maar Luijkx stelt dat er geen harde deadline is. De vervaldatum voor de miljoenensubsidie van het Rijk ligt in 2024. Daar maakt hij zich nog geen zorgen over.

Windplan Blauw

Voor Windplan Blauw heeft het besluit van de Tweede Kamer geen gevolgen. Nieuw onderzoek van TNO wees vorige maand uit dat de windmolens rond Swifterbant gebouwd kunnen worden, ook als de militaire radar bij Nieuw Milligen nog niet verplaatst is.

Windplangroen

Sandra Nobel (PvdA)
Jeugdzorg kent in Dronten wachtlijst van ongeveer drie maanden 22 uur geleden
Afbeelding
Dronten koopt elektrische vuilniswagens: "We zien momenteel geen nadelen" 23 uur geleden
Rivierduinpad
Niet alleen Tulpenroute voert langs bloeiende tulpen, ook het Rivierduinpad 23 uur geleden