Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Rotaryclub en De Meerpaal heropenen Koetshuis voor Oekraïense vluchtelingen

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Het Koetshuis in Biddinghuizen opent tijdelijk haar deuren voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het is een initiatief van Rotaryclub Dronten. Eigenlijk zou op 1 april de sloop van Het Koetshuis beginnen.

Het Koetshuis is van de gemeente Dronten, het beheer viel tot voor kort onder De Meerpaal. Rotaryclub Dronten stapte de afgelopen week naar de gemeente met de vraag of een opvang in Het Koetshuis mogelijk is.

De gemeente besloot mee te werken en stuurt volgende week een aannemer naar het gebouw om enkele aanpassingen te doen. „Het gebouw is op z’n vroegst volgend weekeinde klaar om vluchtelingen te kunnen opvangen”, vertelt Jan van de Wiel van de rotaryclub.

Nood is noog

De gemeente heeft De Meerpaal gevraagd om zich over dit project te ontferen. Interim-directeur Johan Boonekamp wilde graag meewerken: „Want de nood is ontzettend hoog en naar alle waarschijnlijkheid komen er duizenden vluchtelingen richting Nederland.”

De firma Márion Reizen vertrekt vrijdag met een aantal bussen naar de Oekraïense grens om mensen op te halen. Een deel van deze mensen gaat naar Kampen en een deel kan op den duur naar Het Koetshuis.

Vrouwen, kinderen en ouderen

„Hoeveel vluchtelingen komende weken in Biddinghuizen aankomen, is nog niet bekend”, schrijft De Meerpaal in een persbericht, „Naar alle waarschijnlijkheid bereiken voorlopig vooral vrouwen, kinderen en ouderen de gemeente. Mannen onder de 60 mogen het land namelijk niet verlaten.” 

Boonekamp: „We zijn achter de schermen direct aan de slag gegaan om de mensen uit Oekraïne zo goed en warm als mogelijk te ontvangen. Dat betekent niet alleen een veilige en warme slaapplaats, maar ook goedwerkende wifi en extra begeleiding en activiteiten vanuit de afdeling Welzijn.” Het plan is om in ieder geval activiteiten voor kinderen te organiseren in de sportzaal.

Overzicht acties Oekraïne

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 17 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 17 uur geleden