Cindy van het Ende in de Beleeftuin Drakensteyn.
Cindy van het Ende in de Beleeftuin Drakensteyn. Foto: Wouter Foppen

Gillen van plezier bij opening Beleeftuin Drakensteyn: ‘Dan weet je genoeg’

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - “Het is natuurlijk een spannende dag. Maar vanochtend waren er al vijf kindjes in een rolstoel in de tuin en die hoorde ik hier gillen van plezier. Dan weet je genoeg, dan is alles goed.” Dat zijn de woorden van Cindy van het Ende, initiatiefneemster van de zaterdag geopende Beleeftuin Drakensteyn in Biddinghuizen.

De Beleeftuin is voor iedereen die waarde hecht aan een inclusieve samenleving. Alle activiteiten in de tuin zijn dan ook rolstoeltoegankelijk en dat zijn er volgens Van het Ende te veel om op te noemen. “We hebben de tuin ingericht op zintuigen. Veel op horen, met bijvoorbeeld een muziekpad. Maar er is ook een speelpad en een blotehandenpad. Want er zijn genoeg blotevoetenpaden, maar daar heb je niets aan als je in een rolstoel zit. En zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Van het Ende kwam op het idee omdat haar zoon Jelte maar moeilijk naar een attractiepark kon. Jelte werd op achtjarige leeftijd zwaar mishandeld door twee jongens, liep ernstig hersenletsel op en raakte ernstig meervoudig gehandicapt en geheel zorgafhankelijk. Van het Ende richtte daarom in een eerder stadium al de Stichting Jelte op, net als De Roode Draak

“Negen van de tien keer kan Jelte er in een attractiepark niet in, niet bij, niets zien of niets horen. Daar loop je tegenaan en dat zag ik ook bij de andere kinderen van de Roode Draak. Hun belevingswereld is vaak heel anders en heel rijk, maar de maatschappij komt daarin niet tegemoet. Met de Beleeftuin heb ik dat geprobeerd te veranderen. We zijn door Jeltes ogen gaan kijken wat hij mooi vindt, waar hij van geniet en waar de andere kindjes van De Roode Draak van genieten.”

De eerste reacties zijn overweldigend, iedereen komt met een grote glimlach de tuin uit. “Bezoekers worden emotioneel, want ze hebben normaal dezelfde problemen als wij. Er is eindelijk een plek waar hun kind kan genieten. Daar doen we het voor.”