Het hek bij het evenemententerrein staat al open.
Het hek bij het evenemententerrein staat al open. Foto: Wouter Foppen

De invloed van de opvang op Biddinghuizen? ‘Elburg is nearby’

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN – De vluchtelingen die vanaf eind oktober worden gehuisvest op het evenemententerrein aan de Spijkweg in Biddinghuizen, zijn straks vrij om te gaan en staan waar ze willen. Wat gaat dat betekenen voor de dorpskern Biddinghuizen?

Ja, er komen om de vluchtelingenopvang naast Walibi hekken te staan, maar dat is niet om de mensen daar op het terrein te houden. Als ze straks zijn neergestreken in Biddinghuizen, mogen ze overal heen waar ze willen. Naar Elburg, naar Harderwijk en ook naar het dorp Biddinghuizen, alles is mogelijk. “Om daar nog wat te doen, misschien wat inkopen te doen”, zegt Milo Schoenmaker, voorzitter van het COA. “Die in- en uitstroom willen we structureren.”

‘Geen natuurlijke route’

Mensen mogen er dus in en uit, er wordt nog gekeken hoe dat gefaciliteerd moet worden. Maar wat houdt dat in voor de dorpskern Biddinghuizen? “Het is niet de natuurlijke route om naar Biddinghuizen te gaan”, denkt burgemeester Jean Paul Gebben. “Maar het hek is open, ze kunnen naar Elburg, naar Dronten, naar Harderwijk en naar Biddinghuizen. Ik heb met mijn collega’s uit Harderwijk en Elburg gebeld, Kampen ook trouwens. Elburg is het meest nearby.”

Daarmee zegt de burgemeester dat de route richting Elburg logischer is, waardoor de invloed op Biddinghuizen mee zal vallen, al is dat niet met zekerheid te zeggen. Omwonenden werden voor het nieuws naar buiten kwam op de hoogte gebracht, dan moet gedacht worden aan inwoners die aan de Spijkweg wonen, de recreatieparken in de buurt en inwoners aan buitenwegen als de Alikruikweg. “Het gaat om de groep bewoners die ook altijd gewaarschuwd wordt als daar een evenement plaatsvindt”, vult een woordvoerder van de gemeente aan.

DeDrontenaar.nl zoekt mensen met bijzondere hobby's.
Zet jouw bijzondere hobby in de schijnwerpers via DeDrontenaar.nl 7 uur geleden
De Kampersluis bij Ketelhaven.
Wat is er maandag te doen? Kampersluis, opgroeicafé, dinosaurussen 7 uur geleden
Van Hanegem tijdens een bijeenkomst in Kampen.
Andy Snijdt Hout | Volksheld Willem van Hanegem Andy Snijdt Hout 8 uur geleden