Jesper Mol (17) uit Dronten is op weg naar Lowlands: „Grappig en niet te serieus”

Cultuur

DRONTEN - Zijn act is geïnspireerd op de typetjes van Tineke Schouten. Uitgerekend Tineke Schouten gaat Jesper Mol (17) uit Dronten de komende weken coachen op weg naar de landelijke finale van Kunstbende. Het uiteindelijke doel: een optreden op Lowlands.

Kunstbende is een groot, landelijk festival voor nieuw talent op het gebied van onder andere mode, theater, muziek, dans en beeldende kunst. Jesper Mol heeft onlangs de Flevolandse finale gewonnen. Zaterdag voerde hij z’n act op tijdens de open dag van De Meerpaal Academie. DeDrontenaar.nl sprak daar met hem.

Vertel eens over de prijs die je hebt gewonnen.
Jesper Mol: „Ik heb meegedaan aan de voorronde van Kunstbende in Flevoland en ik heb gewonnen bij het onderdeel theater. Er deden drie meisjes mee die een heel serieus stuk hadden. Ik kwam daar juist met een heel vrolijk en opgewekt stuk, omdat ik dat zelf ook ben; ik hou van luchtig, van een lach in het leven. De jury waardeerde dat en ik heb gewonnen.”

Hoe ben je ertoe gekomen om daaraan mee te doen?
„Ik deed aan musical en daar speelde ik heel vaak typetjes. Mensen zeiden: daar moet je iets mee gaan doen. Zelf zag ik dat nog niet zo zitten, maar De Meerpaal heeft me aangespoord om mee te doen aan Kunstbende. Ik dacht: dat is niks voor mij. Toen mijn zangdocent Floor Stappers bleef aandringen, ben ik het toch gaan proberen.”

Wat voor act heb je?
„Mijn act heet Sjantie. Het is een Amsterdamse kassière die van alles meemaakt en niet bang is om haar mening daarover te geven. Ze zegt alles wat ze denkt en haar collega’s worden niet gespaard. Eigenlijk gaat het over allerlei dingen die ik in het dagelijks leven tegenkom. Dat vergroot ik heel erg en verwerk ik in mijn act.”

Je stijl is luchtig?
„Ja, het zijn leuke, komische verhalen: grappig en niet te serieus. Het leven is al serieus genoeg, dus laten we ook af en toe wat luchtig doen!”

Wat is nu het vervolg?
„Op zaterdag 29 juni is in de Westergasfabriek in Amsterdam de finale met de winnaars uit elke provincie. Tot die tijd gaat Tineke Schouten mij namens Kunstbende coachen. Samen met haar ga ik kijken hoe ik mijn act beter kan maken. Komende woensdag begint die coaching.”

Spreekt Tineke Schouten je aan?
„Jazeker, het is echt mijn idool. Zij heeft mij hier eigenlijk naartoe geleid. Ik bekijk heel veel acts van haar om te zien hoe ze het precies doet: haar bewegingen, haar stem, haar kleding. Verschillende dingen gebruik ik voor mijn eigen typetjes.”

Wat wil je er uiteindelijk mee bereiken?
„Hopelijk zeggen de mensen dat ze het vaker willen zien, zodat ik over een tijdje in het theater sta. Het zal heel lastig worden om mijn brood ermee te verdienen, maar als ik die kans krijg, dan ga ik ‘m zeker grijpen.”

Wat doe je op het ogenblik?
„Ik zit op school. Bij Deltion in Zwolle volg ik de opleiding luchtvaartdienstverlening (steward - red.). Daar ga ik wel mee verder, maar als er iets op mijn pad komt op het gebied van theater, dan ga ik daar voor honderd procent voor.”

Je hebt zojuist opgetreden in de bibliotheek tijdens de open dag van De Meerpaal Academie. Ging het goed?
„Het was heel erg spannend, omdat ik voor ’t eerst voor bekenden moest optreden. Maar ik heb tegen mezelf gezegd: ik ga het gewoon dòen. Gelukkig ging het goed, heel leuk.”

En de volgende stap is natuurlijk: winnen in Amsterdam en optreden op Lowlands?
„Ik hoop het heel erg. Ik heb al wat van de concurrentie gezien, maar ik ga er helemaal voor om te winnen en met de prijs naar Dronten te komen.”

DeDrontenaar.nl