Optreden van de AZC-band.
Optreden van de AZC-band. ©maartenheijenk.nl

Meer dan 30 deelnemers bij kunstmarkt in bieb: „Kunst in Dronten kan wel een zetje gebruiken”

Cultuur

DRONTEN - Ingrid van der Klooster van de stichting Kunstraad Dronten hoopt dat de drukbezochte kunstmarkt, die gisteren in de bibliotheek gehouden werd, een vervolg krijgt: „Want de kunst in Dronten kan nog wel een extra zetje gebruiken.”

Het is de tweede keer dat de Kunstraad samen met de bibliotheek een interculturele kunstmarkt organiseert. Maar liefst dertig kunstenaars tonen hun werk. „En het mooie is dat er een paar van vorig jaar zijn teruggekomen, maar dat het verder eigenlijk allemaal nieuwe deelnemers zijn. Ze tonen zó veel verschillende disciplines, heel mooi om te zien”, geniet Ingrid.

Jonge kunstenaars

De jonge kunstenaars krijgen tijdens deze editie extra aandacht. De Kunstraad heeft een subsidie gekregen in het kader van ‘Het Beste Idee van Dronten’, een manier van de gemeente om iets te doen aan armoedebestrijding. Dit geld is gebruikt om jonge kunstenaars een steuntje in de rug te geven. „Daar zijn we de gemeente heel dankbaar voor”, toont Ingrid van der Klooster haar dank.

Dankzij de subsidie heeft een groep jonge kunstenaars onder leiding van Jan Reijmerink een aantal workshops kunnen volgen in de Warmonderhof. Van de meest fanatieke deelnemers, zij die alle lessen hebben meegedaan, heeft de Kunstraad één item gekocht voor vijftig euro.

Die kunstwerken werden zaterdag verloot. „En dan is het heel leuk om te zien hoe moeilijk ze afstand kunnen doen van zo’n kunstwerk”, lacht de woordvoerster van de Kunstraad. Ze zou het mooi vinden als de gemeente de samenwerking met jonge kunstenaars en met Reijmerink oppakt: „Dat hoop ik voor deze jonge mensen èn voor de kunst in Dronten.”

AZC-band

Zoals gezegd: ook de kunstenaars met een wat lager budget krijgen aandacht. „We proberen hen een netwerk te bezorgen, zodat ze elkaar leren kennen en een podium krijgen”, vertelt Ingrid.

Hiervoor heeft de Kunstraad ook weer contacten gelegd met het asielzoekerscentrum. Dit leidde - net als vorig jaar - tot een optreden van de AZC-band. „We kunnen haast niet meer zonder.”

Kunstminnend

Terug naar die eerste opmerking: de kunst in Dronten kan nog wel een extra zetje gebruiken. Wat bedoelt Van der Klooster daarmee? „Op zich vind ik Dronten best wel kunstminnend, maar het zou méér kunnen”, legt ze uit.

„Wij proberen als Kunstraad de kunst toegankelijk te maken voor het publiek, maar vaak zijn er bij de exposities in bijvoorbeeld de bibliotheek of de hogeschool dezelfde mensen. We zouden dat graag wat uitgebreider zien.”

De interculturele kunstmarkt in de bibliotheek is daarvoor een hele mooie start.