Amateurkunst in De Meerpaal.
Amateurkunst in De Meerpaal. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

5.000 euro voor stimuleringsprijs amateurkunst: hooguit éénvijfde daarvan is voor de winnaars

Cultuur

DRONTEN - De gemeente Dronten krijgt een stimuleringsprijs amateurkunst. Deze wordt iedere twee jaar uitgereikt. De gemeente trekt hiervoor jaarlijks vijfduizend euro uit. Daarvan gaat maximaal éénvijfde naar de winnaars.

De prijs is een initiatief van de fractie van het CDA. De gemeenteraad gaf B en W in juli de opdracht om ermee aan de slag te gaan. Bij haar plan heeft het college vooral gekeken naar hoe het in Lelystad is georganiseerd.

Drie prijzen

Het college stelt voor om de hele organisatie van de stimuleringsprijs in handen van De Meerpaal te geven. Als het aan het gemeentebestuur ligt komen er drie prijzen: eentje voor podiumkunst, een voor beeldende kunst en een voor een kort optreden. Er is gekozen voor een uitreiking eens in de twee jaar, omdat Dronten ‘eigenlijk te klein is voor een jaarlijks evenement’.

Van het bedrag van 5.000 euro gaat 38% naar de cultuurmakelaar voor de organisatie, 22% is voor de uitvoering, 20% voor de vergoeding en reiskosten van de jury. De rest is voor ‘prijzen en overige kosten’.