Het pand aan De Kiel.
Het pand aan De Kiel. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Kunstcollectief definitief van start in pand Aktiesport: exposities, workshops, kunstuitleen

Cultuur

DRONTEN - Vijfentwintig kunstenaars hebben zich aangemeld voor het kunstcollectief in Dronten. Op vrijdag 3 april hopen zij van start te gaan in het voormalige pand van Aktiesport aan De Kiel 19 in Dronten. Ze willen van daaruit de kunst onder de aandacht brengen van een breed publiek met tal van activiteiten, zoals exposities, workshops en een kunstuitleen.

Het initiatief voor het kunstcollectief kwam van de stichting Kunstraad Dronten. Na een eerste bijeenkomst is een groep kunstenaars gaan brainstormen. Zij vonden een pand in het winkelcentrum, maar moesten toen nog wel op zoek naar voldoende leden. Vorige maand werd daarvoor een oproep geplaatst.

Ruimschoots gehaald

„Bij minimaal 20 leden kunnen wij doorgaan met dit initiatief”, schreef de groep. Die belangstellenden moesten zich vóór 29 februari aanmelden. Aad Gordijn, één van de initiatiefnemers, vertelt dat het minimumaantal ruimschoots gehaald is. En dus begint de groep binnenkort met de inrichting van het winkelpand.

De kunstenaars hebben zich inmiddels verenigd in een stichting. Probleem is wel, dat ze nog geen geld in kas hebben. Het collectief hoopt daarom op bijvoorbeeld steun van de gemeente: „Want we hebben bijvoorbeeld ook inventaris nodig.”

Pop-upwinkel

De eigenaar heeft het pand beschikbaar gesteld als een soort pop-upwinkel. „We lopen dus het risico dat we er ooit uit moeten”, beseft Aad Gordijn, „Maar de eigenaar denkt niet dat het zo’n vaart zal lopen, want het staat al geruime tijd leeg.” De stichting hoeft alleen administratiekosten en het energieverbruik te betalen.

Het mes snijdt aan twee kanten. De eigenaar is blij met het initiatief van de kunstenaars: „Want al die lege winkelpanden is natuurlijk niks.” En voor de kunstenaars is het een mooie manier om de kunst aan de man te brengen in het centrum van Dronten.

Inrichting

De vrijwilligers gaan de komende maand bezig met de inrichting van het pand. „We gaan er een leuke ruimte van maken. We kunnen er exposeren, we gaan er workshops organiseren en we hebben plannen voor een kunstuitleen”, aldus Gordijn, „We zijn druk bezig met allerlei andere initiatieven. Zo denken we aan een soort kunstroute door het winkelcentrum.”

Kunstcollectief Dronten

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 2 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 2 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 3 uur geleden