Roelinda Tax wil het lezen promoten met haar minibieb.
Roelinda Tax wil het lezen promoten met haar minibieb. ©maartenheijenk.nl

Roelinda Tax heeft een mini-bibliotheek:„Wat goed loopt zijn vooral de thrillers”

Cultuur

DRONTEN - Roelina Tax heeft bij de voordeur een zitje gemaakt met boeken, de koffie staat klaar. Het is de landelijke ‘Dag van de Minibieb’ en ze vraagt aandacht voor het boekenkastje aan de voorgevel van haar woning aan De Houtsnip. Waarom een minibieb? „Ik zou het fijn vinden als mensen meer gaan lezen”, klinkt het enthousiast.

De dag van de minibieb, wat houdt dat in?
Roelina Tax: „Het is een dag om te promoten dat er minibiebjes bestaan. Er is een mevrouw die dat gecoördineerd heeft. Daar kon je je aanmelden, dan kwam je op een landelijke site. Liefhebbers kunnen langskomen. Je probeert wat extra activiteiten te bedenken, al is dat dit jaar door de corona lastig.”

Waarom heb jij een minibieb?
„Ik hou heel erg veel van lezen. Ik praat erover als ik een leuk boek heb gelezen, dat wil ik delen. En bovendien: mijn eigen boekenkasten werden gewoon te klein.”

Hier staan dus jouw eigen boeken?
„In het begin wel, maar inmiddels niet meer. Deze minibieb bestaat nu twee jaar en in die tijd zijn er heel veel boeken gewisseld. Er zijn mensen die boeken lenen en later terugbrengen. Sommigen zetten er andere boeken voor terug, bijvoorbeeld boeken van een andere minibieb. Dat is leuk, want zo krijg je nieuwe aanvoer.”

Dat is het idee: neem een boek, geef een boek?
„Dat is inderdaad wel het principe. Maar als je drie leuke boeken ziet en je hebt er maar twee om terug te geven, dat is prima hoor! Het is alleen niet de bedoeling dat je tien boeken meeneemt en denkt: dat is leuk voor mijn eigen boekenkast. Of erger nog: ik zet ze op Marktplaats.”

Worden er echt boeken meegenomen voor de handel?
„In Dronten hebben we er eigenlijk geen last van. Ik ben aangesloten bij een Facebookgroep met minibibliotheken en dan zie je dat het in bepaalde regio’s wel gedaan wordt. Die zetten een stempel in hun boeken om de verkoop tegen te gaan. Dat hebben we hier dus gelukkig niet.”

Hoe druk is het bij jouw minibieb?
„Dat wisselt sterk, is ook afhankelijk van het weer. Dit voorjaar heb ik meegedaan aan een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarvoor moesten we gedurende een half jaar wekelijks de voorraad bijhouden. Op dat moment zat ik op tien à vijftien boeken per week die gewisseld waren.”

Ben je een concurrent van de ‘echte’ bibliotheek?
„Nee hoor, dat is helemaal niet de bedoeling! Je hoort van andere minibiebs dat er mensen komen omdat ze de bibliotheek niet kunnen betalen. Dat idee heb ik hier niet. Het is voor de meesten het gemak van: ik pak een boek en ik hoef ‘m niet perse na drie weken terug te brengen. Je kunt de tijd ervoor nemen. Ik merkte wel dat hier in de coronatijd iets meer mensen kwamen omdat de gewone bibliotheek gesloten was.”

Hoe zijn de reacties?
„Leuk! Er komen heel veel mensen uit de buurt langs, vooral mensen met honden. Ze zijn hier op hele incourante tijden, soms heel vroeg of heel laat. Ik heb er een lampje in, dus mij maakt dat niet uit. Regelmatig maak je een praatje met iemand en dan merk je dat ze het leuk vinden.”

Heb je een bepaald genre?
„Ik heb er van alles in staan. Wat goed loopt zijn vooral de thrillers, variërend van zeg maar de hardcore tot de romantische thrillers. Streekromans lopen hier helemaal niet, waargebeurde verhalen lopen ook wat minder. Voor chiclits heb ik een vaste klant, die leg ik meestal voor haar apart.”

Wat hoop je met jouw minibieb te bereiken?
„Dat mensen meer gaan lezen. Gewoon even rust voor jezelf nemen.”