Kunstenaar Kees Jansen bij het beeldje van De Polderpioniers.
Kunstenaar Kees Jansen bij het beeldje van De Polderpioniers. eigen foto

Handtekeningenactie heeft succes: De Polderpioniers terug naar De Noord

Cultuur

DRONTEN - Het beeldje van De Polderpioniers gaat terug naar De Noord. Dat hebben B en W besloten nadat ruim driehonderd inwoners een petitie hebben ondertekend. Het beeldje komt nu bij de kruising met De Dukdalf.

Het bronzen kunstwerk stond altijd al aan De Noord, maar moest wijken voor het appartementencomplex Dierenweide. Nadat het geruime tijd in de gemeentelijke opslag had geleden, voerden bewoners van het Heuvelpark aan het begin van dit jaar actie om het beeldje voor hun appartementen te krijgen. Daar werd het in mei inderdaad geplaatst.

Petitie

Onder leiding van Georgette Rozendaal en Ulco Sijmonsma startten bewoners van De Noord in september een handtekeningenactie voor terugkeer van het beeldje naar de oorspronkelijke omgeving: „Want historisch gezien hoort-ie hier.” B en W hebben daar nu mee ingestemd.

Het beeldje werd in 1977 geplaatst ter gelegenheid van het 25-jarig ambtsjubileum van Jan Griede, de eerste gemeentesecretaris van Dronten. Het kwam tot stand na een inzamelingsactie. Kees Jansen maakte een man in werkkleding, die zijn vrouw wijst op de wijdheid van het polderlandschap rondom hen.

Kruisind De Noord - De Dukdalf