De actievoerders Georgette Rozendaal en Ulco Sijmonsma.
De actievoerders Georgette Rozendaal en Ulco Sijmonsma. ©maartenheijenk.nl

De Polderpioniers keren terug naar De Noord: En nu nog een bankje erbij

Cultuur

DRONTEN - „De gemeente kon er eigenlijk niet meer omheen”, zegt Georgette Rozendaal over het terugplaatsen van het kunstwerk De Polderpioniers aan De Noord. De verhuizing is het resultaat van een petitie, gestart door omwonenden.

Het beeldje stond altijd aan De Noord, moest daar weg vanwege de bouw van het appartementencomplex Dierenweide en werd in mei bij het Heuvelpark geplaatst. De gemeente is daar nu op teruggekomen. B en W hebben besloten dat De Polderpioniers terugkeren naar De Noord en bij de kruising met De Dukdalf komen.

Cultuurhistorisch

Actievoerder Georgette Rozendaal kreeg van de gemeente te horen dat ze haar verzoek moest motiveren. „Cultuurhistorisch gezien hóórt-ie gewoon aan De Noord’, reageerde ze, „Bovendien valt het beeldje op zijn huidige plaats helemaal in het niet bij die grote flat. Dat is zó jammer!”

Had de bewoonster van De Noord verwacht dat het gemeentebestuur zo makkelijk zou terugkomen op haar besluit? „Ik heb nog nooit zoiets bij de hand gehad”, antwoordt ze, „In eerste instantie heb ik ook geen actie ondernomen, omdat ik dacht: dat beeldje staat daar en dat krijg je daar toch niet meer weg.”

„Toen kreeg ik steeds meer reacties uit de buurt en van oud-Drontenaren die vonden dat hij aan De Noord hoorde. Op een gegeven moment dacht ik: ik ga het gewoon proberen. En het is gelukt. De gemeente was het vrij snel met me eens.”

Steun van Jan Griede

Het beeldje was in 1977 een idee van Jan Griede, de eerste gemeentesecretaris van Dronten. Het werd geplaatst ter gelegenheid van diens 25-jarig ambtsjubileum. Volgens Georgette Rozendaal heeft het geholpen dat ook Griede haar petitie van harte ondersteunde.

Op de oude plaats kon het beeldje niet meer terug. De omwonenden hebben verschillende locaties bekeken, waaronder ook de kruising van.De Noord met de Werfstraat, bij de Ludgerustoren. „Maar daar staat al een kunstwerk en dan worden ze elkaars concurrent, dat kan niet de bedoeling zijn”, aldus Rozendaal, „Hij krijgt nu een hele mooie plek aan het wandelpad tussen het centrum en het station, vlakbij het dierenpark.”

Pioniersbankje

Dit ging zo makkelijk, heeft de aanwonende al een volgende actie in haar hoofd? „Dat is een goeie”, lacht ze, „Maar ik heb wel zitten denken: zou het nou niet mooi zijn als er een pioniersbankje bij De Polderpioniers komt? Een plek waar wandelaars even kunnen uitrusten, waar polderpioniers elkaar kunnen ontmoeten. Dat lijkt me een hele leuke toevoeging.”

Ze werpt zich meteen op als initiatiefneemster: „Als er mensen zijn die er ook wat in zien of die het willen sponsoren, dan kunnen ze zich bij mij melden!”