Afbeelding
Stichting Geschiedschrijving

Gemeente schuift plannen voor replica pioniersbarak opnieuw op

Cultuur

DRONTEN - Er wordt door de gemeente Dronten al jarenlang gesproken over de bouw van een replica van een pioniersbarak bij de dierenweide in het centrum van Dronten. Deze barak was één van de eerste gebouwen van Dronten en moest in 2012 wijken voor de aanleg van de Hanzelijn. Wethouder Ton van Amerongen had de gemeenteraad toegezegd het afgelopen najaar duidelijkheid te geven over de replica. Dat is niet gebeurd.

In 2014 stelde de gemeenteraad op initiatief van de stichting Geschiedschrijving 70.000 euro beschikbaar om een replica te bouwen van de barak. Het gemeentebestuur waarschuwde dat het voor dat geld ‘geen barak maar een barakje’ zou worden. Vorig jaar voegde de wethouder daaraan toe er niet veel onderdelen van de oude barak gebruikt kunnen worden.

Fors mee bezig

Over de voortgang van het project zei de wethouder zeven maanden geleden: „We zijn er fors mee bezig.” Enkele maanden later schreef hij: „Dit najaar kan de raad hierover nadere informatie verwachten.” De gemeente bevestigt desgevraagd dat die informatie nog niet is verstrekt.

Over de actuele stand van zaken meldt de gemeente: „De realisatie van de pioniersbarak wordt in 2021 met de stichting Geschiedschrijving Dronten uitgewerkt.”

Parkzicht

Het gemeentebestuur heeft de bouw van de replica verbonden aan de bouw van appartementencomplex Parkzicht aan De Noord en aan de herinrichting van de dierenweide. „Het appartementengebouw is inmiddels opgeleverd en de herinrichting van dit deel van De Noord en De Helling is afgerond”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

„Er zijn grote stappen gezet met het stichtingsbestuur van het recreatiepark om te komen tot herinrichting van het park en nieuwbouw van opstallen. Nu de start van de activiteiten in en rond de dierenweide zichtbaar wordt, is de aannemer gestart met voorbereidende werkzaamheden en zijn de contouren van de nieuwbouw in het veld uitgezet.”

Stichting Geschiedschrijving

Pioniersbarak