Afbeelding
©maartenheijenk.nl

B en W geven zes argumenten voor verplaatsing beeld De Polderpioniers

Cultuur

DRONTEN - B en W hebben met verschillende betrokkenen gesproken over de ideale locatie van het beeldje ‘De Polderpioniers’. Daaruit is een lijst van zes argumenten naar voren gekomen, die pleiten voor terugplaatsen aan De Noord.

Het beeld moest indertijd wijken voor appartementengebouw Parkzicht. Dit voorjaar werd het op verzoek van omwonenden herplaatst bij de appartementen Het Heuvelpark. Toen bewoners van De Noord daartegen in verzet kwamen, hebben B en W besloten dat het beeld terugkeert naar De Noord.

Brief

Bewoners van het Heuvelpark hebben B en W een brief gestuurd, waarin zij nogmaals pleiten voor ‘hun’ locatie. Het gemeentebestuur gaf hen onderstaand antwoord:

Wij willen u bedanken voor uw brief waaruit uw betrokkenheid blijkt. Wij hebben uw brief van 9 november jl. gelezen waarin u uw teleurstelling uit dat het beeldhouwwerk ‘De Polderpioniers’ wordt verplaatst van het Heuvelpark naar De Noord ter hoogte van De Dukdalf. In uw reactie geeft u aan dat de petitie voor herplaatsing niet leidend kan zijn. Het college is het met u eens dat noch de peiling, noch de petitie leidend kunnen zijn vanwege de van elkaar afwijkende uitkomsten. De openbare en breed gedragen petitie is voor het college wel aanleiding geweest om in gesprek te gaan met diverse betrokken partijen. Omdat er naar aanleiding van de peiling en de petitie door het college een afweging moest worden gemaakt op basis van verschillende belangen.

Daarom is het college in overleg getreden met initiatiefnemer en lid van de voormalige Werkcommissie “De Polderpionier” 1977 en oud-gemeentesecretaris de heer Jan Griede. Ook is de herplaatsing getoetst bij kunstenaar Kees Jansen en historicus Frits Schmidt (betrokken bij Stichting Geschiedschrijving Dronten). Tot slot is bij de uitvaartzorg navraag gedaan over de herplaatsing. Hieruit zijn zes argumenten naar voren gekomen op basis waarvan wij hebben besloten het beeld op de nieuwe locatie te plaatsen.

1. In 1977 nam de eerste gemeentesecretaris van de gemeente Dronten – de heer Jan Griede - het initiatief voor een beeld van de polderpioniers. Ter gelegenheid van het 25-jarig ambtsjubileum van Jan Griede wilde hij graag een beeld van de pioniersgeest. Een werkcommissie, met vertegenwoordigers uit alle geledingen uit de gemeenschap, hield een inzamelingsactie in de drie woonkernen en het buitengebied van Dronten om de realisatie van een beeldhouwwerk voor de polderpioniers mogelijk te maken. De voormalige Werkcommissie “De Polderpionier” uit 1977 bestaande uit onder andere de heer Griede stelde als randvoorwaarde dat het kunstwerk in de ruimte met vrij uitzicht moest staan en op een plek waar veel publiek komt en/of passeert. Gelet op de prominente betrokkenheid van de heer Jan Griede vanaf 1977 tot op heden heeft het college gemeend dat hij, als initiatiefnemer, een belangrijke stem heeft voor de definitieve locatie. De heer Griede heeft expliciet aangegeven dat hij is voorstander van herplaatsing naar de Noord.

2. In mei 2020 heeft de gemeente naar aanleiding van de peiling op De Drontenaar het beeld geplaatst op de huidige locatie. Voor de plaatsing aan De Helling is geen collegebesluit genomen. Bij de overleggen van de afgelopen periode is aangegeven dat de locatie op het glooiende grasveld aan de Helling meer afstand tot passanten betekent dan bij de nieuwe locatie. De herplaatsing van het kunstwerk aan De Noord leidt ertoe dat deze voor iedereen (die van het station naar het winkelcentrum en vice versa loopt of rijdt) goed en van dichtbij benaderbaar is. De herplaatsing naar de Noord op dezelfde hoogte als het brede wandelpad biedt tevens de mogelijkheid om ook letterlijk stil te staan bij het kunstwerk en daar eventueel ter nagedachtenis aan de Polderpioniers bloemen te leggen. Het college hecht waarde aan de inclusieve samenleving en heeft daarom toegezegd om een bankje te plaatsen zodat het ook toegankelijk is voor mensen die minder mobiel zijn.

3. Om de herinnering aan de ontstaansgeschiedenis van de gemeente Dronten en de bijzondere bijdragen van de Polderpioniers bij een zo breed mogelijk publiek levendig te houden is in 1977 het kunstwerk ‘De Polderpionier’ van Kees Jansen aan de Noord in Dronten gekomen. Het kunstwerk wordt gezien als waardevol erfgoed van onze historie waar iedereen zoveel mogelijk toegang tot moet kunnen hebben. Het college is van mening dat het kunstwerk de ontstaansgeschiedenis van Dronten symboliseert en dat het beeld een eerbetoon is aan de eerste inwoners die hebben geholpen aan de opbouw van Dronten waardoor de in 1977 afgesproken optimale zichtbaarheid en toegankelijkheid gerechtvaardigd is.

4. De heer Jansen heeft als kunstenaar ook een belangrijke stem voor de locatie van het kunstwerk. De kunstenaar is van mening dat we zorgvuldig moeten omgaan met het kunstwerk en deelt het standpunt dat bij de herplaatsing gekozen moet worden voor een plek die publiek toegankelijk is en een plek waar het kunstwerk ‘vrij’ kan staan. Dat wil zeggen ongehinderd door lantarenpalen, struikgewas, bebouwing en dergelijke. Hij was akkoord met zowel de eerder gekozen als de definitieve locatie.

5. Historicus, de heer Frits Schmidt, geeft aan dat beeld beter tot z’n recht komt aan De Noord. De heer Schmidt is betrokken bij Stichting Geschiedschrijving Dronten en is van mening dat het kunstwerk aan de Helling, vanuit historisch oogpunt gezien op die locatie afbreuk zou doen aan het kunstwerk en hetgeen het wil uitstralen en beter tot zijn recht komt aan De Noord.

6. De uitvaartbranche is voorstander van herplaatsing naar De Noord omdat deze locatie het voor hen makkelijker maakt om aan de voet van het kunstwerk eventueel bloemstukken te leggen ter herdenking of ter nagedachtenis aan de Polderpioniers.
Wij willen erop vertrouwen dat ook u op de nu gekozen parklocatie van het beeldhouwwerk kunt blijven genieten.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 8 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 8 uur geleden