De Polderpioniers.
De Polderpioniers. ©maartenheijenk.nl

Wethouder bekent schuld over Polderpioniers: „Desnoods betaal ik het uit eigen zak”

Cultuur

DRONTEN - Het beeldje De Polderpioniers gaat definitief naar de kruising van De Noord en De Dukdalf. Dat werd vanavond duidelijk tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Wel trok wethouder Ton van Amerongen het boetekleed aan over de gang van zaken. „Desnoods betaal ik het uit eigen zak”, zei hij over de verplaatsing van het beeld.

Het beeldje De Polderpioniers moest aan De Noord wijken voor appartementengebouw Parkzicht. Wethouder Van Amerongen liet het in mei herplaatsen bij de appartementen van het Heuvelpark. Toen bewoners van De Noord het daar niet mee eens bleken, besloten B en W het beeldje te verhuizen naar De Noord.

Voor mijn beurt

Van Amerongen erkende dat hij zich aanvankelijk had laten leiden door bewoners van het Heuvelpark. Pas later heeft hij zijn oor te luister gelegd bij de oorspronkelijke initiatiefnemers van het beeldje. „Ik heb voor mijn beurt individueel een besluit genomen. Dat had ik niet moeten doen.”

De verplaatsing van het beeld kost 900 à 1.000 euro. Wel moet er nog een fundering komen ter waarde van ongeveer 2.000 euro, maar dat geldt ook voor de huidige locatie op het Heuvelpark. De wethouder zei dat het niet de bedoeling zal zijn dat hij die duizend euro ophoest: „Maar ik vind wel: wie fouten maakt moet op de blaren zitten, ook in financiële zin.”

Bevoegdheid

De gemeenteraad sprak vanavond over het beeldje, maar heeft er in principe niets over te zeggen. B en W gaan erover. Na de uitleg van de wethouder maakten de meeste fracties er dan ook weinig woorden meer aan vuil. „Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”, zei Paul Zuurendonk (VVD).

Frans Rietveld van de SP sprak aan het begin van de vergadering over een ‘zwabberbeleid’ en een ‘dorpssoap’: „Zo ga je niet om met initiatieven uit de samenleving.” Hij was vervolgens blij met het excuus van de wethouder: „Dat siert hem.”

Geen schoonheidsprijs

Bert Rook (CDA) vond net als veel collega-raadsleden dat het allemaal geen schoonheidsprijs verdiende. „Wat eenheid zou moeten brengen, brengt juist verdeeldheid”, treurde Marianne Witteveen (ChristenUnie). „Het geeft een beetje buikpijn”, voegde Lazise Hillebregt (D66) daaraan toe.

Roelf Raterink (PvdA) denkt dat het met de onrust in de samenleving wel meevalt: „Ik denk niet dat ze hierover de trappen van het gemeentehuis gaan bestormen. Deze storm waait wel over.”

‘Ruziënde’ partijen

Voordat de raadsleden zich uitlieten over het onderwerp, voerden eerst de beide ‘ruziënde’ partijen het woord. „Het beeldje is niet expliciet voor de Heuvelparkbewoners, het verdient een betere plek”, zei Georgette Rozendaal (De Noord).

„Een plek waar het voor jong en oud goed zichtbaar en toegankelijk is, een plek waar heel veel mensen langs lopen. Vergezeld van een pioniersbankje, waar straks hopelijk ook de bewoners van het Heuvelpark veel gebruik van gaan maken.”

Verwondering

Ino Meijer (Heuvelpark) sprak vooral zijn verwondering uit over de gang van zaken: „Het is jammer dat het een tweespalt lijkt te worden. De hele gang van zaken bevreemdt mij, wij zijn daar erg teleurgesteld over. Niemand kan mij uitleggen dat dit een normale weg is.”

Meijer hoopte dat het college de locatie op het Heuvelpark toch nog eens wil overwegen: „Waarom verplaatsen? Hij staat daar prima, laat hem daar staan!”

De Polderpioniers

!