Het wandkleed in de oude raadszaal.
Het wandkleed in de oude raadszaal. ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Nog onduidelijk wat er gebeurt met alle kunst in de kelder van het gemeentehuis

Cultuur

DRONTEN - In de kelder van het gemeentehuis lagen veel kunstwerken in opslag. Het gemeentebestuur weet nog niet of dat allemaal terugkeert naar het vernieuwde gemeentehuis. Wethouder Roelof Siepel vertelt dat een deel van de kunst misschien wordt uitgeleend.

Ook de kunstwerken die in het oude gemeentehuis hingen en stonden, kunnen niet allemaal worden teruggeplaatst. „Er wordt een selectie gemaakt”, zegt de wethouder. Een deel van die kunst wordt afgestoten. Siepel vermoedt dat het wandkleed met het gemeentewapen uit de oude raadszaal wel wordt teruggeplaatst: „Maar ik durf niet te zeggen waar.”

Tegenprestatie

Van de kunst in de gemeentelijke kelder is een groot deel afkomstig van de vroegere Beeldende Kunstenaars Regeling. Kunstenaars moesten in die tijd kunstwerken maken als tegenprestatie voor een uitkering.

Volgens de wethouder kan een deel van die collectie terug naar het gemeentehuis. Een deel kan misschien ook naar De Meerpaal of worden uitgeleend aan bijvoorbeeld verzorgingstehuizen, gezondheidscentra of andere publieke ruimtes. „Maar de gemeente blijft dan eigenaar.”

Verbouwing gemeentehuis

Afstoten kunstwerken