Wiebe Cool
Wiebe Cool Sandra Gordijn

Kunstcollectief Dronten | Wiebe Cool brengt een stuk steen tot leven

Cultuur

(door Tini Muller)

DRONTEN - Wiebe Cool boetseerde al op de lagere school. Zijn werkstukken stonden bij zijn ouders thuis in de vensterbank. Zijn vader had als hobby pottenbakken en zo kreeg hij al vroeg de kennis mee van klei en glazuren. Voorheen werkte hij met hout en brons, abstract of figuratief, wat hij beide nog steeds graag doet. Jaren geleden leerde hij zichzelf jaren ook beeldhouwen in steen aan. Daarvoor gebruikt hij allerlei soorten stenen die hij meeneemt uit streken die hij bezoekt.

Die stenen uit het buitenland met hun diversiteit aan hardheden en structuren bieden veel mogelijkheden om verschillende technieken toe te passen in alles wat met beeldhouwen te maken heeft. En te bekijken wat wel of wat niet toe te passen.

Autodidact

Wiebe zegt zichzelf een autodidact te vinden. „Wat wil de steen me zeggen, wat wil eruit komen? Het werk is klaar als wat er gezegd moet worden duidelijk is.”

De beeldhouwer maakt vooral veel portretten. Zelf vindt hij dat het steeds beter lukt om het karakter van iemand in een portret weer te geven. Hij streeft ernaar dat het teweeg brengt dat mensen naar zijn werk willen kijken, dat het hen beroert. Er is veel te zien en je proeft zijn voorliefde voor impressionistische portretten.

Al pratende wordt duidelijk dat Wiebe het als een uitdaging ervaart een stuk steen tot leven te wekken. Hij vindt het machtig om aardse materie om te zetten in een bezield beeld.

Warmonderhof

Wiebe is gepensioneerd. Hij denkt met plezier terug aan de jaren dat hij docent kunst was aan de Warmonderhof. Het was zijn missie om studenten die de biologisch-dynamische opleiding volgden tot boer, de kunstenaar in zichzelf te laten ontdekken door te werken met steen, hout, ijzer of klei. Het bezig zijn met het omvormen van een stukje aarde in een zelfgeschapen beeld, wat gezien kan worden als voedsel voor de geest.

Een boer bewerkt aarde en vormt die om tot voedsel voor het lichaam. Wiebe is van mening dat de mensheid beide vormen van voedsel nodig heeft om in evenwicht te blijven.

Inspiratie

Wiebe haalt zijn inspiratie uit oude kathedralen, middeleeuwse beelden en de streken en musea die hij bezoekt. In musea loopt hij het liefst een paar keer om beeldende kunst heen op zoek naar de schoonheid in het stuk steen of hout.

Grote bewondering heeft hij voor werken van Michelangelo die marmer wat zo moeilijk te bewerken is zo levensecht laat zijn. Ook de impressionistische uitdrukking in de werken van Rodin vindt hij een beleving. Je ziet het terug in Wiebe’s beelden. Wiebe werkt ook in opdracht.

Meer informatie is te vinden op zijn website: wiebecool.nl en op kunstcollectiefdronten.nl. In de winkel van het kunstcollectief aan De Kiel 19 zijn beelden te zien.

Kunstcollectief Dronten