Suzanne Stoop (PvdA)
Suzanne Stoop (PvdA) ©maartenheijenk.nl

Positie van wethouder staat ter discussie door ‘warboel’ rond Swifterbant-zuid

Swifterbant

SWIFTERBANT - Een deel van de gemeenteraad wil wethouder Roelof Siepel op het matje roepen voor de chaos in het dossier Swifterbant-zuid. De afgelopen week werd daaraan een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Opeens werd duidelijk dat er een nieuwe rundveestal dreigt te komen op steenworp afstand van de beoogde nieuwbouwwijk. Suzanne Stoop (PvdA) vermoedt zelfs dat de vergunning al stilzwijgend is verleend, omdat de gemeente verzuimd heeft de aanvraag in behandeling te nemen.

Minder dan een jaar geleden stelde de gemeenteraad de voorlopige plannen voor de wijk vast. Er was alleen maar enthousiasme. En nu snel bouwen, was het devies: „Tempo, tempo, tempo.” Van tempo is vooralsnog echter geen sprake. Er is jaren aan het plan gewerkt en er leek geen vuiltje aan de lucht, maar de afgelopen weken verscheen plotseling het ene na het andere obstakel.

Kink in de kabel

Vorige maand zou de gemeenteraad het licht op groen zetten voor het bestemmingsplan voor Swifterbant-zuid. Er was echter geen rekening gehouden met het geluid van de overbuurman, akkerbouwer Ten Cate. De vaststelling werd een maand uitgesteld.

Vaststelling in april zou nèt op tijd zijn om de claim op de grond veilig te stellen. Maar anderhalve week geleden trok de wethouder het hele voorstel in. En daarmee verloopt de optie van drie jaar op het perceel in Swifterbant-zuid.

Rundveestal

Siepel trok het bestemmingsplan in, omdat er nieuwe en verontrustende geluidsmetingen boven water waren gekomen. Bovendien bleek een andere overbuurman - het Swifterpark - een rundveestal te willen bouwen. Die aanvraag was al in december ingediend, maar kennelijk had niemand stilgestaan bij de consequenties.

„Het is één grote warboel”, zuchtte Suzanne Stoop van de PvdA toen ze plotseling hoorde van die stal. Ze dook er nadien dieper in en heeft nu de stellige indruk dat de gemeente verzuimd heeft de aanvraag voor de stal in behandeling te nemen. Dat zou betekenen dat er geen weg terug is. Het is onduidelijk wat dit betekent voor Swifterbant-zuid.

Ter verantwoording

Hoe zit het met die stal? Het is één van de vele vragen die wethouder Roelof Siepel een (ChristenUnie) dinsdagavond moet beantwoorden tijdens een door CDA, D66, GroenLinks en PvdA aangevraagde informatieavond.

In de structuur van Swifterbant-zuid is bij Swifterpark een veel grotere buffer getekend dan bij Ten Cate. Dat doet vermoeden dat de komst van de nieuwe stal al veel langer bekend is. „Ik maak me daar zorgen over”, reageert Lazise Hillebregt (D66) als woordvoerster van de vier fracties.

„Als die informatie bekend was bij de wethouder, waarom heeft hij dat niet met ons gedeeld? En waarom is hij niet tijdig in actie gekomen? Ik weet oprecht niet wat er speelt en ik maak me daar zorgen over.” Ze hoopt dat de wethouder daarover met een goede uitleg komt.

Kwaliteit van de wijk

„Swifterbant-zuid komt er waarschijnlijk wel”, denkt de fractievoorzitter van D66, „Maar wij willen dinsdag ook weten met welke kwaliteit. De wethouder zegt heel makkelijk: we leggen een duin neer en in een bepaald deel van de wijk kun je niet op de zolder wonen. Ik denk dan: dat klinkt niet als iets dat architectonisch is doordacht. Ik word daar niet blij van.”

De vier fracties hopen dat de wethouder hen kan geruststellen en dat het goedkomt met Swifterbant-zuid. Ondanks het geluid, ondanks de stal en ondanks de verlopen claim op de grond.

Rol van de wethouder

Buiten die inhoudelijke informatie wil de oppositie ook horen hoe het in het gemeentehuis zo mis kon gaan. Daarbij staat dinsdag de positie van de wethouder nog niet ter discussie. „Maar we willen daar wel meer gevoel bij krijgen: wat was nou de rol van die wethouder?”, aldus Hillebregt.

Twee dagen later is er een raadsvergadering. De vier fracties overwegen de wethouder dan officieel ter verantwoording te roepen: „Want de hele gang van zaken roept vraagtekens op. Heb je als wethouder vat op het proces en hoeveel vat hebben wij er daardoor als gemeenteraad op?”

Swifterbant-zuid