Expositie Lixenberg geopend: stadsdichter gaat langs kunstwerken

Cultuur

DRONTEN - In De Meerpaal werd zondag de expositie Lixenberg geopend. Er is veel ‘verborgen werk’ van kunstenaar Cyril Lixenberg te zien, waaruit een andere kant van de kunstenaar blijkt. Stadsdichter Marjolein Westendorp maakte een vlog over de opening. 

Voor de inwoners van Dronten en Flevoland staan de kunstwerken van Lixenberg voor herkenning en misschien ook wel thuiskomen. De werken staan sinds 1987 overal in het landschap. Dit jaar bestaat Dronten 50 jaar en om dat te vieren komt de gemeente Dronten met een bijzonder initiatief: de tentoonstelling van een voorheen verborgen deel van Lixenbergs rijke oeuvre.

De driehoek, de cirkel en het vierkant; vrijwel elke inwoner van Dronten kent ‘de beelden op de dijk’. Sinds 1987 zijn Lixenberg en Dronten onlosmakelijk verbonden. Die zichtbare verbinding wordt dit kalenderjaar gevierd, tegelijk met het 50-jarig bestaan van Dronten. De gemeente Dronten organiseert samen met kunstplatform TAAK en de erven van Lixenberg de unieke expositie van Lixenbergs verborgen werk. Dronten Marketing ondersteunt dit initiatief.

Tot 6 november

De expositie vindt plaats in De Meerpaal, waar het verborgen nalatenschap van Lixenberg nog tot 6 november te bewonderen is. “De exposite werpt nieuw licht en een frisse blik op Lixenbergs gezichtsbepalende buitenkunst in de openbare ruimte van Dronten. Naast de expositie in de Meerpaal kan ook de Lixenberg route gevolgd worden, opnieuw of voor het eerst. De ruimte van Dronten inspireerde Lixenberg, die ruimte en weidsheid van ons polderlandschap wordt door zijn werk zichtbaarder en voelbaarder”, wordt gemeld.