Het gecombineerde orkest op het podium van de Meerpaal.
Het gecombineerde orkest op het podium van de Meerpaal. Foto: ByWilco I Wilco Steeneveld

Nieuw concept New Years Brass ‘een daverend succes’

Cultuur

DRONTEN - ‘Een daverend succes’, zo omschrijven Amor Musea, Harmonie Eendracht en Maris Sonores hun traditionele nieuwjaarsconcert van zaterdag in de Meerpaal. De zogeheten New Years Brass was in een nieuw jasje gestoken en dat viel in de smaak.

Onder de leiding van Martijn de Lange-Duijster opende Amor Musea het concert met het nummer A Talis Anthem. Daarna kwam een gecombineerd jeugd/startersorkest met een blok popmuziek met de nummers Happy, Counting Stars en Budapest. Voor veel van de starters was dit de eerste keer dat ze een concert gaven in een grote zaal als de Meerpaal.

Wisseling van dirigenten

Waar vorige edities elke vereniging apart de stukken speelde, werd nu één groot orkest gevormd. Dit jaar wisselden niet de orkesten, maar de dirigenten en bleef het orkest zitten. Jan Maat, de dirigent van Harmonie Eendracht, beet voor het grote orkest de spits af. Onder zijn leiding werden Queen of the Dolomites, Ukrainischer Baurentanze en Mexicana gespeeld en dat leverde enthousiaste reacties van het publiek op. 

Na de pauze was Willem-Jan Visser van Maris Sonores aan de beurt, hij startte met het koraal Vox Dilecti. Daaropvolgend werd het stuk Egyptische Mars gespeeld van Johan Strauss jr., die niet kon missen op een nieuwjaarsconcert. Ook werd The Flood gespeeld, het stuk dat speciaal voor het 55-jarig bestaan van Maris Sonores is gecomponeerd. Maris speelde dit stuk zelf in mei 2022, ditmaal gebeurde dat door liefst 80 muzikanten. “Het gaf een stuk extra dimensie”, vond de organisatie. 

Als laatste stond Martijn de Lange-Duijster voor het gecombineerde orkest. Het concert werd afgesloten met weer een blokje popmuziek. Allereerst met het thema Games of Thrones en de afsluiter was een medley van Doe Maar. “De avond werd gepresenteerd door Tineke Stuifzand van 10 voor je dag. Zij vertelde waar de stukken over gingen en het publiek op kon letten. Het gaf de avond een gouden glans”, aldus de organisatie.