Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Amor Musae bestaat 55 jaar en geeft jaarlijkse uitvoering

Cultuur

SWIFTERBANT - Muziekvereniging Amor Musae Swifterbant is opgericht in 1968 en bestaat dus 55 jaar. De jaarlijkse uitvoering is een vaste prik voor de vereniging, dit jaar op 10 maart. De hele vereniging presenteert zich dan op het podium van De Hoeksteen in Swifterbant. De brassband, JAM (Jong Amor Musae) en zelfs de leerlingen die pas begonnen zijn met muziekles vullen de hele avond met feestelijke muziek.

Alle groepen spelen onder leiding van Martijn de Lange-Duijster. De jeugd bijt het spits af met een vrolijk programma waarin de starters en gevorderden afwisselend maar ook apart vrolijke muziekstukken ten gehore brengen. Vervolgens is de brassband aan zet. Na de pauze zitten alle leden samen op het podium. En spelen de groepen afwisselend apart of samen. De avond begint om 19.30 uur. De toegang voor de uitvoering is gratis en in de pauze wordt een verloting gehouden.

Historie

In juni 1967 kwam Henk Brouwer in Swifterbant wonen en ontdekte dat er in het dorp nog geen muziekkorps was. Samen met Klaas Veldman en in overleg met de voorzitter van Dorpsbelangen besloten zij een brassband te beginnen. Tijdens de oprichtingsvergadering op 7 februari 1968 waren 20 geïnteresseerden waarvan 13 al een instrument bespeelden. De anderen wilden dit gaan leren. Om de instrumenten aan te schaffen werd een collecte gehouden en subsidie aangevraagd bij het Openbaar Lichaam. Er werd 7.000 gulden bijeengebracht en in maart konden de nieuwe instrumenten worden uitgereikt. De eerste uniformen zijn gesponsord door het aardappelbedrijf Meijer toen hij een dochterbedrijf opende in Swifterbant. Voor de naam van de vereniging werd een prijsvraag uitgeschreven. Het werd: Amor Musae oftewel: Liefde voor Muziek. Na oprichting van de brassband kwam er spoedig een drumband bij en ook majorettes. Het muziekkorps groeide gestaag. 

De eerste jaren werd en enorm veel opgetreden, vooral in Swifterbant. Ze speelden bij bruiloften, kerkdiensten en alle festiviteiten in het dorp. Net als dit jaar was, altijd in maart de ‘grote uitvoering’ in kerkcentrum de Hoeksteen waarin de hele vereniging zich liet zien en horen. Het muziekkorps werd steeds groter. De drumband was inmiddels een malletband d.w.z. dat er ook op melodisch slagwerk zoals xylofoons werd gespeeld. 

Vanaf het begin heeft Amor Musae scholenprojecten gehouden. Dit gebeurt nu in samenwerking met de Meerpaal Academie en Maris Sonores, de fanfare uit Biddinghuizen. Na zo’n project van 8 groepslessen koper of slagwerk geven de projectleerlingen een groot concert. Daarna kunnen de kinderen die enthousiast zijn geworden doorgaan met reguliere lessen. De docenten koper en slagwerk zijn ook in dienst van de Meerpaal en komen in de dorpen om de lessen te geven. In 2002 is gestart met een echt jeugdorkest met een eigen naam (JAM= Jong Amor Musae).

Amor Musae vandaag

Tot nu toe lijkt het een enorm succesverhaal maar ook Amor Musae heeft te kampen met terugloop van leden. Vier jaar geleden nam vereniging gedwongen afscheid van de malletband. Er waren te weinig leden en het was financieel niet meer haalbaar. Vorig jaar moesten ook de majorettes stoppen om dezelfde reden. De brassband doet het goed en heeft een bijna complete bezetting met leden van jong en oud. Oprichter Henk Brouwer speelt nog steeds zijn partij mee. Door het hele jaar zijn er veel optredens zowel door de brassband als door JAM. 

Kijk voor meer informatie op de website: www.amormusae-swifterbant.nl.