De Schrijverij: Schrijfactiviteiten

Cultuur

Per pen op ontdekking door je leven

Schrijven geeft antwoord op grote en kleine levensvragen

We leven in een drukke wereld. Veel dingen die moeten, veel binnenkomende informatie en te weinig tijd om stil te staan bij wat we werkelijk belangrijk vinden. Creatief schrijven geeft je de rust om even te bezinnen en onderwijl fragmenten van je eigen levensverhaal te verwoorden.
Schrijven is anders dan praten. In contact met anderen zijn we altijd bezig met het begrijpen van en reageren op emoties van die ander. Schrijven doe je individueel, niet gestoord door reacties van een ander. Het is een manier om je gedachten even tot kalmte te manen, om even pauze te nemen. Even aandacht voor wat er in jezelf gaande is. Schrijven opent luikjes naar je herinneringen en je toekomst, voor je het weet zit je op een nieuw spoor en ongemerkt verwerk je dingen.
"Al schrijvend krijg ik antwoord op kleine en grote levensvragen", zo verwoordde een cursist het eens.

Ruim tien jaar schrijft Truus van Keulen met mensen samen aan hun levensverhaal, de laatste jaren vooral door middel van workshops en cursussen waarin mensen leren om zelf fragmenten van hun levensverhaal op papier te zetten. Ook dit seizoen organiseert zij vanuit De Schrijverij weer een aantal schrijfactiviteiten.

Ervaring met of talent voor schrijven is niet nodig. Iedereen kan het. Het gaat niet om mooi schrijven, maar om de inhoud. De aangereikte oefeningen wijzen de weg. Je zult versteld staan waar de pen je brengt.

Luisteren naar je pen
In deze basiscursus krijg je technieken aangereikt die je op weg helpen naar fragmenten van je leven. De oefeningen dagen je uit om te schrijven over wat voor jou van belang is en was. Herinneringen komen boven, nieuwe inzichten worden geboren. Door per pen op reis te gaan door je leven ga je je verleden en daarmee het heden beter begrijpen. Alles wat aandacht krijgt, groeit.
In zes dagdelen dagen verschillende oefeningen en schrijftechnieken je uit om te schrijven over wat voor jou van belang is. Associaties, tekstfragmenten en beeldmateriaal fungeren als inspiratiebronnen. Er wordt afwisselend alleen en in kleine groepjes gewerkt, altijd in een veilige en positieve sfeer. We schrijven, luisteren en delen in stilte. Elk dagdeel staat in het teken van een andere schrijftechniek, zodat je na afloop van de cursus voldoende materiaal hebt om later mee verder te kunnen schrijven.
Introductieworkshop ter kennismaking op vrijdag 16 oktober 2015.
Start cursus: Vrijdag 23 oktober 2015

Dagen van voortbestaan
Vier dagdelen schrijven over wat het overlijden van een naaste met je doet: over het verdriet, maar ook over de glimlach die door mooie herinneringen wordt opgeroepen. We schrijven, delen en luisteren met en naar elkaar zonder commentaar. In een veilige sfeer delen van emotionele ervaringen werkt helend en met wie kun je beter delen dan met lotgenoten. Eenvoudige oefeningen dagen je uit om te schrijven over de intense periode in je leven zonder te verdrinken in de emoties. Geschreven teksten mogen gedeeld worden als je dat wilt.
Na afloop van elke sessie is er een halfuurtje gelegenheid om met elkaar na te praten voor wie dat wil.

Schrijfcafe
Liever eerst kennismaken met deze manier van schrijven?
Zowel in Biddinghuizen als in Dronten wordt elke maand een Schrijfcafe georganiseerd rondom een bepaald thema. Een ochtend samen schrijven en delen en ongemerkt herinneringen tegenkomen die je dacht te zijn vergeten. Of gedachten op het spoor komen die je je voordien nog niet bewust was.
Elke bijeenkomst van een Schrijfcafe staat op zichzelf, je kunt aanschuiven wanneer je wilt. Dat betekent dat de groep elke maand kan wisselen zowel in aantal als qua samenstelling. Wel graag even aanmelden.

Nieuwsgierig geworden? Meer weten?
Bezoek de website: www.schrijverij.net
Bel of mail gerust:
deschrijverij@solcon.nl
06-22794231

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 13 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 13 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 14 uur geleden